Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

Romániában kötelező lesz a gyerekülés

2015.01.22. 14:27
Romániában február 15-től lépnek életbe a közúti közlekedés új szabályai, amelyek szerint már csak gyerekülésben lehet szállítani a 135 centiméternél alacsonyabb gyermekeket – figyelmeztetett csütörtökön a Romániai Országos Rendőr-felügyelőség (IGPR).

Az új szabályozás szerint a 135 centiméternél magasabb gyermekeket a gépkocsi biztonsági övével is be lehet kötni, úgy, hogy az öv ne haladjon el a gyermek nyaka vagy arca előtt, jelenti az MTI. 

A szabályozás alól kivételt képeznek a tömegközlekedési eszközökön utazók, és azok a gyermekek, akik egészségügyi okokból nem viselhetnek biztonsági övet, és ezt orvosi papírokkal tudják igazolni. 

A gyerekülést a gépkocsi hátsó ülésére kell bekötni. Az új rendelkezés ugyanakkor nem tiltja a gyerekülés első ülésen való elhelyezését sem, ha azt a menetiránynak háttal rögzítik, és kikapcsolják a légzsákot. 

A szabályt megsértő autóvezetők 390 és 487 lej (27–34 ezer forint) közötti bírságra és három büntetőpontra számíthatnak.

Romániától észak-nyugatra

Magyarországon már évek óta él a szabály, hogy 150 cm alatti gyerek nem ülhet első ülésre, csak fordítva bekötött gyerekülésben. A hátsó ülésen 150 cm és 135 cm közötti gyermeket elegendő bekötni ülésmagasítóval, 135 cm alatti gyerekeknek pedig kötelező a gyerekülés (itt nem muszáj menetiránynak ellenkező irányban bekötni, sőt valójában ajánlatos, ha a gyermek előre néz).