Friderika
9 °C
18 °C

Az Indexnek is üzent Ferenc pápa

2015.01.23. 17:35

A modern kommunikáció előnyeiről és hátrányairól írt Ferenc pápa a tömegtájékoztatás 49. világnapjára intézett üzenetében, amelyet a Vatikán pénteken közölt. 

Újra meg kell tanulnunk elmondani egymásnak a dolgokat "az egyszerű információgyártás és -fogyasztás" helyett - figyelmeztetett a pápa, szerinte "eredetibb és emberibb" kommunikációra lenne szükség. Azt írta, hogy az információszolgáltatás fontos, de önmagában nem elegendő, mivel gyakran túlzottan egyszerűsít, nézeteket állít szembe egymással, állást foglal a tények egységes bemutatása nélkül. 

Ferenc pápa szerint a mai világban használt kommunikációs eszközök elengedhetetlennek számítanak főleg a fiatal korosztálynak. Ezek azonban nemcsak segítséget, hanem akadályt is képviselnek, ha elvonják az időt és a figyelmet a másik meghallgatásától, elszigetelik egymástól az embereket és "minden perc csendet megtöltenek" - írta olasz nyelvű üzenetében a katolikus egyházfő. 

 A pápa hozzátette: újra kell gondolni a modern technológiával való kapcsolatunkat, nem szabad hagyni, hogy ez uraljon bennünket.