Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Donyeck nem köt tűzszünetet Kijevvel

2015.01.24. 00:42

Legfeljebb a hadifoglyok feltétel nélküli cseréjéről hajlandó tárgyalni Kijevvel a szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) – jelentette ki Alekszandr Zaharcsenko. Az oroszbarát szeparatisták vezetője szerint a béketárgyalások helyett Donyeck megye teljes területét meg kell szerezni, kiszorítva onnan az ukrán hadsereget – jelentette a TASZSZ.

Zaharcsenko szerint „Kijev nincs tisztában azzal, hogy három irányban egyszerre is képesek támadni a DNR erői”, így a szakadárok nem érdekeltek a tűzszünetben és a katonai erők akár kölcsönös visszavonásában.

A szeparatisták most mindent elkövetnek azért, hogy északon visszaszorítsák a Donyeck városa körüli ukrán erőket, akik egyre nehezebben képesek tartani a harcokban lényegében megsemmisült repülőteret. Sőt, már ukrán források is elismerik, hogy a repülőtér területe felett a napokban a szeparatisták vették át az ellenőrzést. Biztosat azonban erről nem lehet tudni.

Nu, odaadjuk a halottakat?

Az ukrán hadsereg a DNR magabiztos nyilatkozataihoz hasonló, helyi győzelmi jelentésekről számol be. Eszerint a szeparatisták nehézpáncélosai közül többet megsemmisítettek, és foglyokat is ejtettek, köztük orosz katonákat.

Az ukrán elnök tanácsadója a Facebookon üzent az orosz külügyminiszternek, utalva arra, hogy Moszkva továbbra is tagadja közvetlen fegyveres részvételét a szakadárok oldalán.

„Akkor mi most elássuk a nemlétező katonák holttestét a kőbányában, vagy azért inkább átadhatjuk őket? He?” – írta Jurij Birjukov.

Moszkva visszautasítja a vádakat, hogy katonái volnának a térségben és azt is, hogy bármiféle fegyveres segítséget nyújtanának a szakadároknak.

A Kreml a héten azonban ígéretet tett, hogy az orosz, az ukrán, a francia és a német külügyminiszter részvételével szerdán tető alá hozott megálapodás érvényesítéséért közbenjár a szakadároknál. A megállapodás a szeptemberben kötött, de kevéssé betartott, tűzszünetről szóló minszki egyezmény megerősítése volt.

Az apró, de biztató eredményt azonban semmissé tette, hogy néhány órával később gránáttalálat ért egy trolibuszt Donyeckben. A támadásban nyolc civil életét vesztette. Kijev és Donyeck egymást vádolja a tragédiáért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!