Ágnes
-5 °C
2 °C

Véreskezű szíriai elnökkel is lepaktálhat az USA

2015.01.27. 17:21

Nehéz helyezetbe került az Egyesült Államok. Miközben a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette hadsereg halomra gyilkolja a civil lakosságot Szíriában, a börtönökben pedig a felkelőket kínozzák, az Iszlám Állam (ISIS) elleni harcban elkerülhetetlennek tűnik, hogy együtt működjenek Aszaddal. Egy interjúban ugyanis az elnök kifejtette, az ő jóváhagyása nélkül nem bombázhatják az ISIS szíriai területeit.

"Mint bármelyik országgal, amely harcol a terrorizmus ellen, az Egyesült Államokkal is hajlandóak vagyunk együttműködni, ha komolyak a szándékaik" - mondta Aszad a Foreign Policy-nek. A helyzet azért különös, mert az elmúlt négy évben Washington aktívan támogatta az Aszad lemondásáért küzdő lázadókat, ám az utóbbi hónapokban az ISIS és más radikális iszlamista terrorszerveztek váltak a legerősebb lázadócsoportokká, és el is foglalták Szíria egy részét.

Az amerikaiak vezette koalíciós csapatok ezért már szeptemberben légicsapásokat mértek az ISIS szíriai területeire, amit Szíria, és egyik legfontosabb szövetségese, Oroszország is törvénytelennek minősített, mivel az USA nem kért erre engedélyt Damaszkusztól.

"Ha az Egyesült Államok hivatalosan is szeretne együttműködni Szíriával, akkor kezdje azzal, hogy engedélyt kér a légicsapásokhoz" - mondta az interjúban Aszad, aki azt is kikötte, hogy az amerikaiknak nyomást kell gyakorlniuk a török vezetésre, hogy ne küldjenek fegyvert és pénzt Észak-Szíriába, az ISIS területeire.

"Már harminc éve beszélünk arról, hogy a terrorizmus elleni küzdelemhez nemzetközi összefogás kell. De ehhez az összefogáshoz akartra van szükség" - mondta az interjúban Aszad, és kétségbe vonta, hogy az USA-ban meg van ahhoz az akarat, hogy terepen harcoljon a terrorizmus ellen. 

Arra a kérdésre, hogy az együttműködés érdekében Aszad hajlandó lenne-e tenni valamit a több amerikai és nemzetközi jelentés által is egyértelműen bebizonyított durva emberi jogi visszaélések, kínzások és a hordóbombák használata ellen, az elnök azt válaszolta, hogy ezeket a jelentéseket katar pénzelte, és független forrásból sosem sikerült bebizonyítani, hogy valósak a börtönökból és fogolytáborokból kiszivárgott képek.

Az elnök szerint a hatékony harchoz a terepen kell lenni, ők pedig már ott vannak, így nem nekik kell bebizonyítani az elkötelezettségüket a harcban, hanem Washingtonnak. A szíriai háborúnak az ENSZ becslései szerint körülbelül 200 ezer áldozata van, és három millióan menekültek el Szíriából a harcok miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!