Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki a titkosügynökökkel a köztévéből!

2015.01.28. 15:40 Módosítva: 2015-01-28 15:42:52
George Maior
George Maior
Fotó: Wikipedia

A Román Televízió (TVR) elnök-vezérigazgatója, Stelian Tanase felszólította szerdán a román belföldi hírszerzést, hogy  vonja vissza titkos ügynökeit az intézményből. A hírszerzés időközben lemondott vezetője korábban elismerte a nyilvánosság előtt, hogy a román médiában is vannak beépített emberei.

George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója kedden nyújtotta be lemondását, amit Klaus Iohannis államelnök el is fogadott. Maiort az elmúlt napokban azért bírálták, mert egy interjúban azt mondta: vannak fedett ügynökei a médiában a hírszerzésnek. Tanase szerint a közmédiának független intézményként kell működnie, amely korrektül és pártatlanul tájékoztat.

A köztelevízió vezetője levélben intézte a felszólítást Florin Coldeának, aki ideiglenesen vezeti a román belföldi hírszerzést:  

George Maior legutóbbi nyilatkozatai alapján kérem, azonnal rendelje el beszervezett ügynökök visszavonását a TVR-ből.

A tévéelnök már tavaly szeptemberben felszólította a köztelevízió igazgatótanácsában lévő embereket, hogy amennyiben fedett ügynök van közöttük, vonuljanak ki az intézményből. Maior a vitatott interjúban azt is mondta: a médiában vannak fedett ügynökei a hírszerzésnek, "akárcsak más demokratikus államokban".

A köztelevízió vezérigazgatója mellett kilenc médiaegyesület is kérte a hírszerzést, vonja ki ügynökeit a médiából. Azt javasolták a parlamentnek, foglalják bele a nemzetbiztonsági törvényekbe, hogy a hírszerzés többet nem szervezhet be médiában dolgozókat.