Piroska
3 °C
3 °C

Ki a titkosügynökökkel a köztévéből!

2015.01.28. 15:40 Módosítva: 2015-01-28 15:42:52
George Maior
George Maior
Fotó: Wikipedia

A Román Televízió (TVR) elnök-vezérigazgatója, Stelian Tanase felszólította szerdán a román belföldi hírszerzést, hogy  vonja vissza titkos ügynökeit az intézményből. A hírszerzés időközben lemondott vezetője korábban elismerte a nyilvánosság előtt, hogy a román médiában is vannak beépített emberei.

George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója kedden nyújtotta be lemondását, amit Klaus Iohannis államelnök el is fogadott. Maiort az elmúlt napokban azért bírálták, mert egy interjúban azt mondta: vannak fedett ügynökei a médiában a hírszerzésnek. Tanase szerint a közmédiának független intézményként kell működnie, amely korrektül és pártatlanul tájékoztat.

A köztelevízió vezetője levélben intézte a felszólítást Florin Coldeának, aki ideiglenesen vezeti a román belföldi hírszerzést:  

George Maior legutóbbi nyilatkozatai alapján kérem, azonnal rendelje el beszervezett ügynökök visszavonását a TVR-ből.

A tévéelnök már tavaly szeptemberben felszólította a köztelevízió igazgatótanácsában lévő embereket, hogy amennyiben fedett ügynök van közöttük, vonuljanak ki az intézményből. Maior a vitatott interjúban azt is mondta: a médiában vannak fedett ügynökei a hírszerzésnek, "akárcsak más demokratikus államokban".

A köztelevízió vezérigazgatója mellett kilenc médiaegyesület is kérte a hírszerzést, vonja ki ügynökeit a médiából. Azt javasolták a parlamentnek, foglalják bele a nemzetbiztonsági törvényekbe, hogy a hírszerzés többet nem szervezhet be médiában dolgozókat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!