Romney nem lebegteti tovább indulását

2015.01.30. 17:14 Módosítva: 2015.01.30. 17:28

Voltak arra utaló jelek, hogy megint megpróbálja, de Mitt Romney, a republikánusok 2012-es elnökjelöltje bejelentette, hogy úgy döntött, nem indul a 2016-os elnökválasztáson. Romney azzal indokolta döntését, hogy esélyt akar adni más republikánusoknak is, hogy elnökjelöltek legyenek, és így a párt potenciális támogatói is felsorakozhatnak mások mellett.

A Politico szerint három hete még több lehetséges támogatójának azt mondta, komolyan gondolkozik az induláson, és ezt nyugodtan terjeszthetik is. Azóta kvázi kampánybeszédet tartott a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) San Diego-i gyűlésén és a Mississippi Egyetemen is.

A most 67 éves, üzletemberből lett massachusetts-i kormányzó már 2008-ban is megpróbálkozott a republikánus jelöltség elnyerésével, de akkor végül John McCain lett Barack Obama ellenfele. A két évvel ezelőtti elnökválasztáson Obama 332 elektorával szemben Romney 206-ot szerzett, a szavazatarány országosan 51-47 százalék volt az elnök javára.

A republikánusoknál egyébként még meglehetősen képlékeny a lehetséges indulók névsora. A Tea Party mozgalom egyik támogatottja, Rand Paul szenátor mellett indulhat például Chris Christie New Jersey-i kormányzó, de George W. Bush öccse, Jeb Bush volt floridai kormányzó is éppen felméri a lehetőségeit.

A demokratáknál a legnagyobb kérdés, hogy elindul-e Hillary Clinton volt first lady és külügyminiszter, akit már rendszeresen támadnak a republikánus potentátok. Múlt héten Joe Biden alelnök jelezte, hogy adott esetben vele is számolni kell, de még nem döntött, egyelőre az alelnöki feladataira koncentrál.