Árpád
-2 °C
4 °C

54 tüntetőt vettek őrizetbe a bécsi rendőrök

2015.01.31. 12:14

A rendőrség tájékoztatása szerint 54 tüntetőt vettek őrizetbe Bécsben a szélsőjobbhoz köthető Akadémikusbál ellen rendezett tüntetés után – írja az MTI. A tüntetétők petárdákat dobáltak a rendőrökre, egy rendőr kórházba is került, de a tüntetők között is volt olyan, aki megsérült.

A Local azt írja, hogy a rendőrség becslése szerint nagyjából 5000, a szervezők szerint 9000 tüntető volt kinn az államfői hivatalnak is otthont adó egykori császári palota, a Hofburg előtt, és közel 2500 rendőr érkezett a helyszínre. Eleinte békés volt a tünetés, de aztán kisebb csoportok összekaptak a rendőrséggel.

A tüntetés előtt több taxis Facebookon szervezett bojkottot a bálozók ellen: a céljuk az volt, hogy minél nehezebben jussanak el a helyszínre.

Az Akadémikusbált nagyjából hatvan éve rendezik meg a többi bécsi bállal együtt. Ezek közül a fényűzőbbeket baloldali csoportok rendszeresen bírálják, de ebből is kiemelkedik az Akadémikus Bál, amelyre rendszeresen hívnak meg európai szélsőjobbosokat. A házigazda idén a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt.

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke az újságok címlapjára került azzal az állítólagos kijelentésével, miszerint ő és a többi bálozó "az új zsidók". Ezzel arra utalt, hogy az éppen a Holokauszt-emléknapon megrendezett 2012-es bál néhány vendégét tüntetők megfélemlítették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?