Árpád
-2 °C
3 °C

Államcsínnyel vádolják a macedón ellenzék vezetőjét

2015.01.31. 22:39

A macedón rendőrség azzal vádolta meg a fő ellenzéki párt vezetőjét, hogy egy külföldi titkosszolgálattal együttműködve meg akarta dönteni a kormányt, írja az MTI.

Zoran Zaev, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke visszautasította a vádakat, és azt mondta, a hatóságok az ellene indított eljárással azt próbálják megakadályozni, hogy bizonyítékokat hozzon nyilvánosságra a kormányzat által elkövetett bűncselekményekről.

Zaevet szombaton kihallgatták, és bevonták útlevelét, de egyelőre szabadlábon védekezhet. Ugyanakkor az ügyben három további embert őrizetbe vettek, köztük a macedón titkosszolgálat volt elnökét és feleségét. Hivatalosan

a legfelsőbb államhatalmi szervek képviselői elleni erőszakkal

vádolják őket. A belügyminisztérium szerint a rendőrségi fellépéssel „megakadályoztak egy, az alkotmányos rendet veszélyeztető és a polgárok akaratával ellentétes antidemokratikus hatalomátvételt”.

Nikola Gruevszki konzervatív miniszterelnök azt állította, politikai ellenfele azzal zsarolta meg, hogy a kormányát besározó, külföldi titkosszolgálatok által rögzített hangfelvételeket hoz nyilvánosságra.

Zaev mindenesetre közölte, hogy még letartóztatásával se tudnák megakadályozni az által birtokolt bizonyítékok közzétételét.

Zaev pártja a tavaly áprilisi választások óta bojkottálja a parlamenti üléseket, mert szerinte nem volt tisztességes a választás. A 123 fős törvényhozásban harmincnégy mandátumot birtokló SDSM szerint a választáson súlyos szabálytalanságok történtek, „a kormány manipulálta, megfenyegette, megzsarolta a választókat, és tömegesen szavazatokat vásárolt”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?