Lefejeztek egy japán újságírót az Iszlám Állam tagjai

2015.01.31. 21:41 Módosítva: 2015.01.31. 23:45

Egy videó került nyilvánosságra szombaton, amin egy brit akcentussal beszélő Iszlám Állam-tag lefejezi a héten túszul ejtett Goto Kendzsi japán újságírót - írja az AP és még több más hírforrás egybehangzóan.

Az "Üzenet a japán kormánynak" című, körülbelül egyperces videóban az az Iszlám Állam-terrorista szerepel, aki korábbi lefejezéses videókban is feltűnt már. Goto a videóban egy narancssárga raboverallban térdepel, és nem mond semmit.

Szerdán még reménykedtek, hogy kiszabadul, de a japán hatóságok pénteken arról számoltak be, hogy zátonyra futottak a Goto kiszabadítása miatt folytatott tárgyalások.

Abe Sindzó japán miniszterelnök közölte, hogy mélységesen fel van háborodva. "Aljas, hitvány terrorista cselekedet volt" - mondta láthatóan megrendülve újságírók előtt. Azt mondta, Japán soha nem fog engedni a terroristáknak, és továbbra is nyújt humanitárius segélyt azoknak az országoknak, amik felvették a harcot az Iszlám Állammal.

A japán kormány közölte, hogy megpróbálnak minél gyorsabban meggyőződni a videofelvétel valódiságáról.

Korábban az Iszlám Állam egy videoüzenetben küldött fenyegetést, hogy 24 órán belül kivégzik Gotót és a fogságukban lévő jordániai vadászpilótát, ha Jordánia nem enged szabadon egy 44 éves iszlamista nőt, Szadzsida Risavit, akit terrorcselekmények elkövetése miatt 2006 szeptemberében halálra ítéltek, és azóta egy jordániai börtönben raboskodik, és feltehetően a dzsihádista szervezet nevében öngyilkos bombamerényletet akart elkövetni.

1422374373839

„Azt mondták nekem, hogy ez az utolsó üzenetem. Azt is elmondták, hogy a szabadságomat már Jordánia is gátolja, ha késlekedik Szajida átadásával. Mondjátok el japán kormánynak, hogy helyezze politikai nyomás alá Jordániát. Minden késlekedes a jordáni kormánytól a pilóta és az én életembe kerülhet" – szólt a japán újságíróval elmondatott angol üzenet.

Goto Kendzsit valószínűleg tavaly október vége óta tartja fogva a terrorcsoport.