János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alig akad nem vallásos vezető Európában

2015.02.01. 13:23

Negyvenhat európai ország vezetőjéből csupán nyolcan vállalják, hogy nem vallásosak – írta a Quartz, elemezve a vezetők saját sajtókijelentéseit Istennel kapcsolatban. A lista egy hete még rövidebb lett volna, de azóta Görögországban kormányfői megbízatást kapott a Szirizát vezető Alexisz Ciprasz.

Eszerint a vallástalanságot egyértelműen vállalók között van Ciprasz mellett a francia elnök és a horvát kormányfő. „Elértem egy pontot, amikor világos meggyőződéssé vált bennem, hogy Isten valószínűbb, hogy nem létezik” – mondta 2002-ben Francois Hollande. Zora Milanovic pedig azzal tette egyértelművé világi meggyőződését, hogy nem jelenik meg kormányfőként az egyházi ünnepeken.

Még ide sorolható a dán kormányfő is. Helle Thorning-Schmidt az örök életről, a megváltásról, a mennyről és a pokolról mondta, hogy nem hisz benne, bár Istenre vonatkozóan nem nyilatkozott. 

Óvatoskodóbb nyilatkozatokban a brit és a szlovák miniszterelnök határolódott el a vallástól. David Cameron csak bizonytalannak mondta magát a vallás egyes kérdéseiben, Robert Fico viszont cikkcakkosabb utat választptt: először bevállalta, hogy  nem vallásos, aztán inkább katolikusnak mondta magát, végül magánügyre hivatkozva inkább beszélt a meggyőződéséről. 

A legeredetibb önmeghatározás az utánozhatatlan Alekszandr Lukasenkóé. A belarusz elnök ortodox ateistaként határozta meg magát.

Nem látszik a többség

Az óvatos válaszok vagy akár a vallásosság demonstrálása összefügghet azzal is, hogy a politikusok fél szemmel mindig az újraválasztási esélyeket figyelik. Bár több felmérés igazolja, hogy az európaiak többsége nem istenhívő, mégis sokan érzik úgy, hogy nyíltan vállalt világi meggyőződésük rontaná esélyeiket.

Fordítva kevésbé igaz, egy magát vallásosnak mondó politikusnak kevésbé kell tartania attól, hogy a nem vallásos választók elutasítják őt.

religious.png

A magyar kormányfő nem lóg ki az európai trendből, elvégre nyilatkozatai alapján vallásosnak tekinthető. Igaz, a parlamenti jegyzőkönyvek még őrzik 24 évvel korábbi, az egyházat gúnyoló beszólásait, de nem ő az egyetlen, aki végigment a damaszkuszi úton.

Ön vallásos?

 • 3557
  Igen, vallásos vagyok
 • 3199
  Nem vagyok vallásos
 • 973
  Katolikus ateista vagyok
 • 735
  Unortodox ateista vagyok

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!