Megölte öt társát, halálra ítélték

2015.02.03. 11:41

Halálra ítélték kedden Dél-Koreában a hadsereg egyik katonáját, aki tavaly júniusban megölte öt társát, és hetet megsebesített – írja a szöuli védelmi minisztérium nyomán az MTI.

Miután a 22 éves őrmester őrszolgálatban elkövette az ámokfutást, elmenekült. A hadsereg megtalálta és bekerítette. Apja és fivére is megpróbálta rábeszélni arra, hogy adja fel magát. Csak azután tudták ártalmatlanná tenni, hogy öngyilkosságot kísérelt meg: hasba lőtte magát. Kórházba szállították, és életben maradt.

Az őrmester nehezen alkalmazkodott a katonaélethez, emiatt egy ideig szerepelt azon a listán, amelyen a hadsereg „különleges figyelmet” igénylő tagjait tartják nyilván, például az öngyilkosságra hajlamosakat. 2013 novemberében azonban a katona hivatalos értékelése javult, és ha fokozott figyelemmel kellett is kísérni, felettesei már úgy gondolták, beoszthatják fontos őrposztokra. A férfinak szeptemberben telt volna le a sorköteles szolgálati ideje. A nyomozás eredménye szerint azért támadt társaira, mert rendszeresen megalázták, zaklatták.

Az őrmester még fellebbezhet a katonai törvényszék ítélete ellen. Dél-Koreában 1997 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet, noha időnként azóta is szabtak ki ilyen büntetést első fokon, majd ezt életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták.

Dél-Koreában minden egészséges férfinak két évig kell szolgálnia a hadseregben 18 és 35 éves kora között, hogy fenn tudják tartani a fegyveres erők 600 ezer fős létszámát az Észak-Koreában fegyverben álló 1,2 millió katona elrettentésére. A két Korea jogilag a mai napig háborúban áll, mivel az 1953-ban véget ért háború után békeszerződés helyett csak fegyverszüneti megállapodást kötöttek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport