Nem érdekelte Szlovákiát a melegellenes népszavazás

2015.02.07. 23:18

Zökkenőmentesen, alacsony részvétel mellett fejezték ki Szlovákia polgárai véleményüket a Családért Szövetség által kezdeményezett az egyneműek közötti házasság vagy azonos neműek örökbefogadásának engedélyezéséről tartott népszavazáson.

A szlovák Statisztikai Hivatal folyamatosan teszi közzé az eredményeket. Az első részeredményt éjfél előtt megtudhatjuk, amely nem tükrözi feltétlenül a hivatalos végeredményt. A szavazatok öt százalékának összeszámlálása után a részvételi arány 15 százalék.

A pozsonyi Régi Piac szalonjában fogadja az újságírókat a Másság (Inakosť) nevű szervezet. Martin Macko, a szervezet vezetője szerint a népszavazás elbukik. "A részvételi arány még alacsonyabb lesz, mint azt előzetesen sokan várták. Én magam is az elejétől kezdve 35 százalék körül tippeltem a részvételi arányt. Most úgy gondolom, jó ha részvétel eléri a 30 százalékot" – ezt már Martin Poliačik, a Központi Választási Bizottság alelnöke nyilatkozta a sme.sk hírportálnak.

A szavazatok összeszámlálását a kis településekről beérkezett szavazatokkal kezdik, ahol rendszeresen másképp szavaznak, mint a nagyobb városokban. A szlovák sajtó helyszíni jelentései alapján megállapítható, hogy a részvételi arány nem volt túl magas. Előrejelzések szerint a népszavazás végeredményét várhatóan vasárnap, délelőtt tíz óra körül ismerteti a szlovák Központi Választási Bizottság.

A szlovákiai magyar sajtóban is élénk figyelemmel követték a népszavazás fejleményeit. A dunaszerdahelyi parameter.sk hírportál is soha nem tapasztalt alacsony részvételi arányról számolt be. A lap által megszólított csallóközi emberek szerint azért szavazhattak kevesen, mert a kérdések érzékeny témát érintenek, másrészt, a járásban nem mindenki beszéli jól a szlovák nyelvet, a szavazásra jogosultak nem értették a kérdéseket.

A népszavazás akkor érvényes, ha a választásra jogosultak több, mint ötven százaléka részt vesz rajta. A Szlovákiában az eddig korábban megtartott hét népszavazásból egy esetben érte el a részvételi arány az érvényességi küszöböt: 2003-ban északi szomszédunk polgárai is megerősítették Szlovákia Európai Unióhoz történő csatlakozását.