Obama gondolkozik a fegyverszállításon

2015.02.09. 20:47

Az amerikai fegyverszállítás Ukrajnának az egyik lehetséges lépés, ha kudarcot vallanának a válság rendezését célzó diplomáciai erőfeszítések, mondta Barack Obama amerikai elnök, aki Angela Merkel német kancellárral találkozott Washingtonban. Obama hangsúlyozta, hogy még nem hozott ilyen döntést, de minden lehetőséget mérlegelnek. Abban sem biztosak, hogy a fegyverek valóban jó kezekbe kerülnek-e, illetve mit szólnának a lépéshez a szakadárok és az oroszok.

„Tökéletes egyetértés van köztünk abban, hogy a 21. században nem állhatunk tétlenül és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy Európa határait ágyúcsővel rajzolják át" – jelentette ki Obama. Kiemelte, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai eszközökkel és a védelmi fegyverek esetleges szállításának célja nem Oroszország legyőzése, hanem az ukrán védelmi lépések támogatása.

Noha a diplomáciai megegyezés Oroszországgal az ukrajnai válságról többször is kudarcot vallott, Merkel azt mondta, nem lát katonai megoldást a konfliktusra. A német kancellár jelezte Obamának is, hogy mi a véleményük a fegyverszállításokról, de azt mondta, az európai-amerikai szövetség akkor is erős marad, ha nincs mindenben egyetértés, írja az MTI.

Obama elnök szerint Moszkva megsértette a minszki fegyvernyugvási megállapodást, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország elszigeteltsége erősödni fog, ha tovább halad ezen az úton. Megállapodtak Merkellel, hogy az eddigi NATO-irányvonal változatlan marad – vagyis az atlanti szövetség erősíti kelet-európai katonai jelenlétét, az Egyesült Államok és Európa pedig a Nemzetközi Valutalappal (IMF) közösen megadja az ukrán reformokhoz kulcsfontosságú gazdasági támogatást, az Oroszországgal szembeni szankciók pedig érvényben maradnak.

Amiről még tárgyaltak:

  • Obama azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok és Németország eltökélt az Iszlám Állam megsemmisítésében. 
  • Merkel szerint Berlin és Washington között nézetkülönbségek vannak az NSA tevékenységének ügyében, de ettől függetlenül együtt kell működniük.
  • Obama arról is beszélt, hogy az újabb határidő lejárta után nem lenne célszerű ismét meghosszabbítani a iráni nukleáris programról folytatott tárgyalásokat, ha Teherán nem fogadja el a leendő megállapodás alapvető kereteit.