Elmenekülhetnek Egyiptomból az al-Dzsazíra bebörtönzött újságírói

2015.02.12. 15:32

 A kairói fellebbviteli bíróság csütörtöki határozatának értelmében az al-Dzsazíra hírtévé összes Egyiptomban fogvatartott újságírója elhagyhatja börtönét, és a folytatódó per alatt szabadlábon védekezhet.

A kanadai állampolgárságú Mohamed Fahmit a bíró 250 ezer egyiptomi font (több mint 8,9 millió forint) óvadék megfizetésére kötelezte, s ezután a jelenlegi jogszabályok alapján akár el is hagyhatná az országot. Hozzátartozói ugyan az ülés után azt hangsúlyozták, hogy az egyiptomi állampolgárságát néhány hete leadó újságíró Kairóban marad, de menyasszonya, Marva Omára a tárgyalóteremből kifele menet az MTI-nek azt mondta, hogy mielőbb Kanadába akar utazni Fahmival.

"Nem tudom, pontosan mit akar. Mindannyiunknak pihenésre van szükségünk, amit én csak távol az eseményektől, Kanadában tudok elképzelni. Mindenek előtt most kifizetjük az óvadékot, azután pedig még itt Kairóban kivizsgáltatjuk - mondta, utalva arra, hogy Fahmi törött vállal került a börtönbe, ezenkívül a hepatitisz C vírus okozta krónikus májfertőzéstől szenved. Ügyvédje csütörtöki védőbeszédében egyebek mellett arra hivatkozva kérte ügyfele szabadlábra helyezését, hogy a börtönben nem részesült megfelelő orvosi ellátásban.

Kritikusak voltak a kormánnyal, börtönt kaptak

A katari székhelyű hírtévé munkatársait, Fahmit, az ausztrál Peter Greste-et és az egyiptomi Báher Mohamedet tavaly júniusban héttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélte egy kairói bíróság. Greste-t 400 nap fogság után a hónap elején kitoloncolták az országból. Egyebek mellett az volt a vád ellenük, hogy a betiltott Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetet támogatták, és tudósításaikkal negatív képet festettek Egyiptomról. A kairói semmítőszék január 1-én a per újrafelvételét rendelte el, amelynek a csütörtöki volt az első napja.

Greste egy új jogszabály alapján hagyhatta el az országot, amely felhatalmazza az államfőt arra, hogy engedélyezze az országban vád alá helyezett vagy már elítélt külföldiek kitoloncolását. A jogszabályt működő parlament híján maga Szíszi léptette hatályba, amivel sokak szerint a külföldi vádlottak miatt az országra nehezedő diplomácia nyomást kívánta enyhíteni.

Lemondott állampolgárságáról

Fahmi sínbe tett karral szólalt fel a tárgyaláson, ahol csalódottságának adott hangot, hogy míg Greste otthon élvezi szabadságát, ő és társai továbbra is rács mögött vannak. Mint mondta, "magas beosztású tisztségviselők" buzdították arra, hogy leadja egyiptomi állampolgárságát, hogy külföldiként elhagyhassa börtönét.

Azt is kijelentette, hogy kollégáival együtt részrehajlás nélkül végezték munkájukat, mindig ügyelve tudósításaik hitelességére. Emlékeztetett továbbá arra, hogy felmenői közül többen magas tisztségeket töltöttek be a fegyveres erőknél, majd beszéde végén egy egyiptomi zászlót a magasba tartva tért vissza a vádlottaknak felállított, vasráccsal körülvett üvegkalitkába.

A sajtómunkásokkal vállalt nemzetközi szintű szolidaritás újabb jeleként a Twitteren néhány percen belül több mint 1700-an továbbították a harmadik újságíró, Báher Mohamed üzenetét: I AM FREE (szabad vagyok). A következő tárgyalás február 23-án lesz.