Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

200 milliárd dolláros vagyona van Putyinnak?

2015.02.15. 22:20 Módosítva: 2015-02-15 22:26:57

Vlagyimir Putyin orosz elnök a világ leggazdagabb embere lehet, akinek magánvagyona elérheti a 200 milliárd dollárt, ezt állította vasárnap a CNN-nek Bill Browder, a Hermitage Capital Management befektetési alap igazgatója.

Az MTI összefoglalója szerint Browder korábban az egyik legjelentősebb külföldi befektető volt Oroszországban. Szerinte az a pénz, amelyet Oroszország Putyin kormányzásának 14 éve alatt megtermelt és amelyet nem költöttek el iskolákra, utakra és kórházakra, ingatlanban, svájci bankszámlákon, részvényekben, valamint az elnök és a csókosai javára kezelt befektetési alapokban van. Az üzletember azt is mondta, hogy

Putyin Oroszország feletti uralmának első 8-10 éve arról szólt, hogy annyi pénzt lopjon, amennyit csak tud. (...) 

Néhányan, beleértve magamat is, úgy hisszük, hogy ő a világ leggazdagabb embere, vagy az egyik leggazdagabb ember a világon, több százmilliárd dolláros vagyonnal, amelyet Oroszországtól loptak el. 

Bill Browder szerint a hatalom nagyon egyszerű Oroszországban: az van hatalmon, akinek hatalmában áll embereket letartóztatni.

Browdert az orosz kormány 2005-ban "nemzetbiztonsági kockázati tényezőként" feketelistára tette. A The Economist közlése szerint azért, mert beleavatkozott a "korrupt hivatalnokok és üzletember bűntársaik" felé irányuló pénzáramlásba. Azóta Putyin korábbi támogatójából az elnök markáns bírálója lett.