Genfben megint az iráni atomprogram a téma

2015.02.22. 23:11
Immáron miniszteri szintű tárgyalási forduló kezdődött vasárnap Genfben Irán és a hatok csoportja között az iráni atomprogramról.

A felek a terveik szerint március 31-ig keretmegállapodást szeretnének elfogadni, majd június végéig ezt kiegészíteni a technikai részletekkel, és megkötni az átfogó megállapodást az ellenőrizhető iráni nukleáris fejlesztésekről. Amerikai részről John Kerry külügyminiszter és most először a fizikus képzettségű Ernest Moniz energiaügyi miniszter is ott van a kétnapos fordulón. Az iráni delegációt Mohamad Dzsavad Zarif külügyminiszter vezeti, a többi érintett államot külügyi főigazgató képviseli.

Kerry nem nyilatkozott, amikor Genfbe érkezett, Zarif viszont azt mondta, hogy a megelőző napokban tartott, alacsonyabb szintű előkészítő tárgyalások hasznosak voltak, de megállapodást nem eredményeztek. 

Egyes nyugati országok, főként az Egyesült Államok előnyként tekintenek az Irán elleni szankciókra, eszközként használják, hogy nyomást gyakoroljanak Teheránra. Amíg így gondolkodnak, nagyon nehéz lesz megállapodást kötni

- vélekedett Zarif.

A hatok csoportját az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína) és Németország alkotja. Az Európai Unió Külügyi Szolgálata közvetítő szerepet játszik. Irán és a hatok több mint egy éve folytatnak megbeszéléseket egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek, amik azért állnak fent a mai napig, mert ígéretei ellenére Teherán továbbra sem adott magyarázatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által feltett kérdésekre, köztük arra, hogy milyen katonai vetületei vannak a programnak.