Nyomozás a rijádi vízumgyár ügyében

2015.02.23. 19:41
Nyomozás indult a szaud-arábiai magyar konzulátus gyanús vízumügyei miatt – írja az Átlátszó. Rijádban egyik évről a másikra megötszöröződött a kiadott schengeni vízumok száma, nem sokkal ezután Horváth András korábbi konzul távozott posztjáról.

A lap egy évvel ezelőtt számolt be arról, hogy a rijádi konzulátuson kiadott uniós vízumok száma 2012-ben váratlanul megötszöröződött. Míg 2011-ben 436 darab vízumot adtak ki, addig egy évvel később már 2190 darabot. A növekedés kiemelkedő, ekkora emelkedésre sehol máshol nem volt példa a térségben. 

A minisztérium akkor a kirívóan nagy ingadozást a térség állampolgárainak emelkedő utazási kedvével és a fellendült gyógyturizmussal magyarázta. Az Átlátszó ezzel szemben úgy értesült: tömegesen előforduló visszaélésgyanús esetek állhatnak a növekedés mögött.Mint ismert, a vágyott schengeni vízumért súlyos összegeket hajlandók zsebbe fizetni a világon sok helyen. 2012-ben például Lengyelországban volt botrány abból, hogy az egyik ukrajnai konzulátuson 300-900 euróért árulták az uniós vízumot a lengyel alkalmazottak.

A magyar hatóságokhoz külföldről is érkezett figyelmeztetés a visszaélésekről, és korábbi értesülések szerint a minisztérium emiatt belső vizsgálatot rendelt el. A tárca akkor csak annyit erősített meg, hogy a rijádi vízumkiadásokkal összefüggésben hatósági vizsgálat folyik.

Az Átlátszó most újra megkereste a minisztériumot, hogy megtudja, mi lett a végeredmény. Mint kiderült, a belső vizsgálat feljelentéssel zárult, majd az ügy az NNI-hez került.

Az ORFK kommunikációs szolgálata az Átlátszónak megerősítette, hogy a KKM feljelentése alapján folyik nyomozás a szaud-arábiai magyar konzulátuson történt vízumügyben elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt. A nyomozás határideje február 27, mást nem árultak el az ügyről.

A kiadottt vízumok számának meredek emelkedésekor Rijádban Horváth András volt a konzul (aki nem azonos a NAV-os kiszivárogtató Horváth Andrással). Őt 2013 áprilisában hívták vissza úgy, hogy távozásáról nem jelent meg semmilyen hivatalos közlemény vagy hír. Azt nem tudni, hogy Horváth visszahívásának van-e köze a belső vizsgálathoz. Az viszont tény, hogy a konzul távozásának évében közel 50 százalékkal esett vissza a kiadot uniós vízumok száma a rijádi konzulátuson.