Nyolc embert lelőtt egy férfi egy csehországi vendéglőben

2015.02.24. 15:58 Módosítva: 2015.02.24. 18:06

Egy férfi két fegyverrel tüzet nyitott a csehországi Uherský Brod egyik vendéglőjében, nyolc embert megölt, mielőtt az idnes.cz szerint  magával is végzett. A rendőrök ugyanakkor arról beszéltek, hogy ők lőtték le a támadót.

A dél-morvaországi városból egy sérült nőt helikopterrel szállítottak kórházba. A vendéglőben húszan voltak a lövöldözés idején.

Szemtanúk szerint délután egy körül legalább huszonöt lövést lehetett hallani a vendéglőben. Körbevette a rendőrség az épületet. Fél három körül hatoltak be a vendéglőbe, ahonnan robbanásokat lehetett hallani.

„Bent ültem a söröm mellett, aztán lövéseket és jajgatást hallottam. A srácokkal együtt a hátsó bejárat felé rohantunk, amit a személyzet nyitott ki" – nyilatkozta egy helyi törzsvendég az idnes.cz-nek.

Betelefonált egy tévébe, fenyegetőzött

Azt nem tudni egyelőre, miért lövöldözött a férfi. A CTK szerint az elkövető egy 60 éves, labilis idegrendszerű helyi lakos.

A lövöldözést megelőzően a támadó betelefonált a Krimi hírek című televíziós műsorba, az ügyeletes szerkesztő azonnal értesítette a rendőrséget, állította a Prima kereskedelmi tévécsatorna szóvivője az idnes.cz-nek. „Bemutatkozott és közölte, hogy küldjünk egy stábot Uhersky Brodba" – mondta a csatorna egyik munkatársa. A hívás nagyjából négy percig tartott, aztán a férfi letette a telefont. Azt mondta, hogy többen bántják, terrorizálják, a hatóságok nem hajlandók megoldani panaszait, ezért a saját kezébe veszi a dolgokat. Azzal fenyegetőzött, hogy pisztolya van, és túszokat fog ejteni.

Egy tanú szerint a támadó nem messze lakott a Barátság Étteremtőll. Este tizenegy órakor a rendőrség betört a házba. Több órás várakozás érkeztek meg a szükséges engedélyek, hogy a tettes feleségének engedélye nélkül is behatolhasson egy különleges osztag a férfi lakhelyére. A cseh hírtelevíziónak nyilatkozó szomszédok szerint a férfi felesége is lelki sérült lehet, gyakran kiabált a lakásban.

A kormány is jelezte, hogy az eddigi információk szerint nem terrortámadás történt. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök azt mondta, sokkolta a támadás híre, amelyet rendkívül tragikusnak tart, utasította a belügyminisztert, hogy személyesen felügyelje a vizsgálatot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport