Lelőtték Putyin legnagyobb kritikusát

2015.02.27. 23:11 Módosítva: 2015.02.28. 08:06

Több orosz forrás is azt írja, hogy meghalt Borisz Nyemcov ellenzéki vezető, Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusa. Nyemcovra a nyílt utcán lőttek rá, a Bolsoj Moszkvoreckij hídon, az 55 éves politikus a helyszínen meghalt. A támadókat keresik. 

Nyemcovot Moszkva centrumában, gyakorlatilag a Kreml előtt lőtték le. A jelentések szerint megállt előtte egy fehér autó és abból nyitottak tüzet rá ismeretlenek. Az elkövetők nem bízták a véletlenre, 7-9 golyót eresztettek a politikusba. Nyemcov nem volt egyedül, vele volt ukrán származású barátnője, őt most kérdezik ki az orosz hatóságok a történtekről. A rendőrség szerint Nyemcov a gyilkosság előtt a Vörös téren lévő GUM-ban vacsorázott a barátnőjével, majd sétálni indultak. A gyilkosok feltehetően már az étteremben megfigyelték őket.

Nyemcov az ellenzéki Szabadság népe politikusa volt, tagja volt a PARNASZ (Népszabadság) pártnak és a Szolidaritás mozgalom társelnökeként is dolgozott. A vasárnapra, március 1-re tervezett kormányellenes tüntetés egyik főszervezője volt, halála előtt pár órával még a részvételre buzdította követőit Twitteren:

A Washington Postnak az orosz ellenzék másik kulcsfigurája, Vlagyimir Milov úgy nyilatkozott, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy ellenzékit ölnek meg Oroszoroszágban.

Ez egy új szint, és akármennyire is szomorúan hangzik, várhatjuk a folytatást. Mert így működik Oroszország most.

- mondt a Washington Postnak Milov.

Nyemcov nyíltan kritizálta az orosz elnököt, többek között a szocsi téli olimpia túlzott költségeiről is írt, de 2013-ban például letartóztatták a moszkvai ukrán nagykövetségnél, amiért „Ukrajna, veled vagyunk!" feliratú transzparenst feszített ki többedmagával. Rengetegszer letartóztatták amiért tüntetéseket szervezett, vagy azokban részt vett. 2009-ben ammóniás vízzel locsolták le, amikor a kampányirodájába tarott, de akkor nem esett baja. Akkor Szocsi polgármesteri székéért indult a választásokon.

Nyemcov Borisz Jelcin ideje alatt miniszterelnök-helyettes volt, és az ő neve is felmerült, amikor az utódját keresték, a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) nevű orosz ellenzéki párt őt állította jelöltként a 2008-as orosz elnökválasztásra. Nyemcov a jelcini korszak elején vált ismertté Nyizsnyij-Novgorod megye kormányzójaként.

A Newscaster.TV online közvetít a gyilkosság helyszínéről, a közvetítést ide kattintva lehet nézni.

A Newsweek megemlíti, hogy Nyemcov két hete az nyilatkozta egy független belarusz tévécsatornának, hogy attól fél, Putyin meg fogja öletni.

Putyin állítólag már értesült Nyemcov haláláról, szővivőjén, Dimitrij Peskovon keresztül azt üzente, hogy minden jel szerint bérgyilkosság történt - ezt az értesülést az Interfax orosz hírügynökség is leközölte rendőrségi forrásokra hivatkozva. Az elnök együttérzését fejezte ki a tragikusan elhunyt Nyemcov családja felé és azonnali vizsgálatot rendelt el. Putyin a gyilkosságot provokációnak nevezte.

Megérkezett az első amerikai reakció a gyilkosságra, John McCain szenátor posztolta ezt a képet a Twitterén arról az alkalomról, amikor Nyemcov 2013-ban meglátogatta:

Nem sokkal később megérkezett a Fehér Ház hivatalos nyilatkozata is, amiben Barack Obama elnök elítélte a "brutális gyilkosságot" és egy gyors, pártatlan és átlátható nyomozásra kérte az orosz kormányt.

Petro Porosenko ukrán elnök azt közölte, hogy sokkolta Borisz Nyemcov halálának a híre. Mint mondta, Nyemcov Ukrajnát Oroszországgal összekötő hidacska volt, amelyet a gyilkosok leromboltak. "Gondolom nem véletlenül. Nem kételkedem abban, hogy a gyilkosokat előbb vagy utóbb megbüntetik".

Szombat hajnalban az orosz ellenzéki párt, a RPR-Parnasz lemondta a vasárnapra tervezett tüntetést, helyette gyászmenetet fognak tartani. A tüntetés szervezői az ukrajnai háború ellen akartak tiltakozni. A Dozsgy nevű független televízió a párttól úgy értesült, hogy Nyemcov arra készült, hogy bizonyítékokat tár a nyilvánosság elé a tüntetésen az orosz csapatok ukrajnai jelenlétéről.

Az orosz belügyminisztérium szóvivője szerint a rendőrség hajtóvadászatot indított a tettesek kézre kerítésére, lezárta a belváros egy részét. Tudják, hogy milyen kocsiból lőttek rá az ellenzéki politikusra, de a nyomozás érdekére hivatkozva ezt nem árulják el. Közben Putyin arra utasította az orosz nyomozó bizottság, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat vezetőit, hogy hozzanak létre külön nyomozócsoportot a gyilkosság felderítésére.

Ukrajnát is megrázta Nyemcov halálhíre, a közösségi oldalakon az aktivisták arra szólítják fel a kijevieket, hogy délben menjenek a Függetlenség térre az orosz nagykövetséghez, és virággal és mécsesekkel emlékezzenek meg a politikusról.