Nagy tüntetésre készül Nyemcovért Moszkva

2015.02.28. 21:14

Szombati meggyilkolása miatt Borisz Nyemcovra fognak emlékezni a belvárosban az ellenzéki tüntetők, akik vasárnap eredetileg egy klasszikus Putyin-ellenes tiltakozáson vettek volna részt, ahol a néhai politikus is felszólalt volna.

Kérdés volt, hogy a hatóságok megadják-e az engedélyt a tüntetés belvárosi színhelyéhez. Ettől a rendőrség – a forgalom aránytalan akadályoztatására hivatkozva általában elzárkózik, legalábbis, ha ellenzéki megmozdulásról van szó. Különösen, ha nem egyetlen helyszínről, hanem felvonulásról van szó. A

Most azonban kivételt tesznek. A moszkvai városvezetés ugyan korábban azt közölte, hogy egy nap alatt lehetetlen az engedélyezett tüntetés áthelyezése, ám fél nappal később megváltoztatta véleményét.

A kedvező döntést már előrevetítette, hogy az orosz elnök legmélyebb részvétét fejezte ki írásban Nyemcov 86 éves édesanyjának, cinikusnak nevezve a gyilkosságot.

 A szabályok szerint meg kell adni a résztvevők felső határát is, ezt most 50 ezer főben állapították meg.

Vlagyimir Putyin kiemelten kezeli a gyilkosság felgöngyölítését – ezt még szombat éjszaka jelentette be szóvivője, Dmitrij Peszkov.

A nyomozók a Kreml által provokációnak nevezett gyilkosság mögött több lehetséges okot is sejtenek:

  • személyes bosszú – vélhetően utalva ezzel Nyemcov nőügyeire
  • üzleti vita
  • az ukrán belpolitikai helyzet – Nyemcov látványosan kritizálta Putyin kelet-ukrajnai politikáját, de ez a megfogalmazás természetesen nem Moszkva, legfeljebb a szakadárok önálló akcióját akarja sejtetni
  • iszlám szélsőségesek – állítólag Nyemcov kapott fenyegetéseket a Charlie Hebdónál elkkövetett párizsi merénylet után, bár ez a verzió nem tűnik reálisnak.

Bár Nyemcov hívei és politikai szövetségesei szerint halála a Kremlhez köthető, ilyen verzió természetesen nem merül fel a rendőrségnél.

Magabiztos akció, de nem profi

A Moszkovszkij Komszomolec azt próbálta meg kideríteni, mennyi esélye lehet annak, hogy az alvilág azon tagjai számoltak le Nyemcovval, akikkel még Nyizsnyij Novgorod kormányzójaként bő húsz éve került kapcsolatba.

A lapnak nyilatkozó orosz titkosszolgálati szakember szerint a politikust az orosz és az amerikai szervek is figyelték, így kevés az esélye, hogy meg mertek volna kockáztatni egy ilyen akciót.

A helyszín azonban arra utal, hogy nagyon is magabiztosan cselekedtek. A Kreml közelében ugyanis rengeteg térfigyelő kamera áll és a közlekedési rendőrség is kiemelten van jelen. Márpedig az elkövetők nem is hamis rendszámú, hanem rendszám nélküli autóval közlekedtek, ami arra utal, hogy nem tartottak egy ilyen esetben nagyon is valószínű közúti ellenőrzéstől. A végrehajtás sikerében bízó magabiztosságra utal az is, hogy hangtompító nélkül, a különösen hangosnak mondott Makarov maroklőfegyverrel követték el a gyilkosságot.

Másrészt viszont, a gyilkos hat lövésből négyszer találta el Nyemcovot, ami nem profi elkövetőre utal, ahogy az sem, hogy az áldozatot nem lőtte fejbe – mondta a leszámolásokat jól ismerő forrás a lapnak, amely azonban nem próbált meg választ adni a kérdésre, hogy a fentiek összességében nem a Kreml által megrendelt gyilkosságra utalnak-e.

A forrás szerint végül a nyomozóhatóság arra fog kilyukadni, hogy a gyilkosságot politikai vitáktól sem mentesen, de üzleti nézeteltérések miatt hajtották végre.