Arnold, Levente
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Azonosították a párizsi antiszemita merénylet elkövetőit

2015.03.04. 14:49
Azonosították a francia hatóságok egy 33 évvel ezelőtt Párizsban elkövetett, hat emberéletet kioltó, antiszemita merénylet feltételezett tetteseit, s már nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellenük - erősítették meg szerdán igazságügyi források az értesülést, amelyet elsőként az RTL rádió és a Paris Match magazin közölt.

Az újság fotót is közölt a három palesztin férfiről, akik jelenleg Jordániában, Norvégiában, illetve a ciszjordániai Rámalláhban élnek, írja az MTI. Feltételezhetően az 1970-80-as években számos merényletet végrehajtó Abu Nidal terrorcsoportjának vagy más néven a Fatah Forradalmi Tanács tagjai voltak; ez a csoport a Palesztin Felszabadítási Szervezetből vált ki.

A merényletet 1982. augusztus 9-én követték el Párizs zsidó negyedének, a Marais-nak a legforgalmasabb utcájában, a kóser éttermeiről és zsidó cukrászdáiról híres Rosiers utcában. Ebédidőben bedobtak egy gránátot a Jo Goldenberg nevű étteremben ebédelő mintegy ötven vendég közé, majd két fegyveres tüzet nyitott rájuk. A három percig tartó támadásban hatan meghaltak és 22-en megsérültek. A kommandó tagjai ezután a Rosiers utcán végigrohanva menekültek el, ahol lengyel gyártmányú WZ63-as típusú géppisztolyaik tölténytárait a járókelők felé tartva ürítették ki. 

A merényletet egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a francia rendőrség annak idején is gyanította, hogy Abu Nidal csoportjának tagjai követték el a támadást.

A friss értesülések szerint a francia titkosszolgálatok kitartó munkájának köszönhetően, névtelen tanúvallomások alapján sikerült a három gyanúsítottat azonosítani. Egyikük 59 éves és Rámalláhban él, a második feltételezett merénylő 56 éves és a norvégiai Skienben lakik, a harmadik pedig 62 éves, és egy kis jordániai faluba költözött. A Paris Match szerint a merényletet ketten követték el, a harmadik (a ma Jordániában élő ) férfi pedig logisztikailag segítette őket, de a támadásban nem vett részt. 

A Paris Match szerint a Fatah Forradalmi Tanács egyik volt vezetője, aki egyike a névtelen tanúknak, azt vallotta, hogy a merénylet megrendelője Háfez el-Aszad akkori szíriai elnök, a jelenlegi szíriai államfő apja volt. 

A nemzetközi elfogatóparancsot február 20-án adta ki a gyanúsítottak ellen Marc Trévidic terrorelhárítási vizsgálóbíró.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!