Obama ismét figyelmeztette Putyint

2015.03.04. 06:21

Barack Obama amerikai elnök és több nyugati ország vezetője videókonferenciát tartott kedd este, írta az MTI. A megbeszélés után közleményben figyelmeztették Oroszországot, hogy készek újabb szankciókat bevezetni, mert a Moszkva által támogatott oroszbarát szakadárok továbbra sem tartják be a tűzszünetet Kelet-Ukrajnában.

A Fehér Ház szóvivője azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok még mindig azon tanakodik, hogy szállítson-e fegyvereket Kijevnek vagy sem. Washington most először közölte hivatalosan, hogy gondolkodik a fegyverszállításon.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kedden a washingtoni szenátus fegyveres erők bizottságában kijelentette: a leghatározottabban amellett van, hogy az Egyesült Államok szállítson fegyvereket Ukrajnának, méghozzá a NATO keretén belül, mert "(Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) végső célja a NATO megosztása".

Az Ukrajnába irányuló amerikai fegyverszállítások washingtoni mérlegeléséről elsőként vasárnap a The New York Times (NYT) című lap internetes kiadása, majd hétfőn az AP hírügynökség számolt be meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva. A források hangsúlyozták, hogy Obama elnök még nem döntött ilyen értelmű segítségnyújtásról, mert komoly aggályai vannak annak lehetséges következményeivel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok eddig halált nem okozó eszközök, köztük golyóálló mellények, éjjellátó készülékek, kommunikációs berendezések, elsősegély- és utászfelszerelések szállítására korlátozta az amerikai segítségnyújtást.

A NYT-t úgy tájékoztatták, hogy Javelin típusú tankelhárító rakéták, kézi lőfegyverek, lőszer és felderítő drónok Ukrajnába küldésének lehetősége merült fel.