A Boko Haram szövetkezik az IS-szel

000 Par8115529
2015.03.07. 21:21

A Boko Haram nigériai terrorszervezet szövetségre lép az Iszlám Állammal és csatlakozik az Irak és Szíria területein egy kalifátust kikiáltó szervezethez, derül ki az afrikai csoport vezetőjének tulajdonított hangfelvételből, ami a Boko Haram Twitterjére került ki. A felvétel valóságtartalmát még vizsgálják, írja a BBC.

A Boko Haram követhette el szombaton azt a három robbantásos merényletet a nigériai Maiduguriban, amiben legalább 54-en meghaltak, közel 150-en pedig megsebesültek.

Tavaly a BBC szerint Irak után Nigériában gyilkolták meg a második legtöbb embert az iszlamisták. Az amerikai külügyminisztérium terrorszervezet-listáján 2013 novembere óta szerepel a Boko Haram, ami azonban már a korábbi években is véres támadásokat követett el. A csoportról bővebben itt olvashat>>>

A Boko Haramot 2002-ben alapította Mohamed Juszuf, aki 2009-ben rendőrségi őrizetben meghalt, azóta pedig a szervezet egyre véresebb lázadóharcot vív az északkeleti országrészben a nigériai kormányerők ellen. Elsősorban a keresztények a célpontjaik, de a céljaikat ellenző muszlimokat és bárkit megtámadhatnak, akit „iszlámellenesnek” kiáltanak ki. A szervezet a nyugati oktatást, de különösen a lányok iskolába járását hatalmas bűnnek tartja, ehelyett azt akarják, hogy inkább házasodjanak meg. Még a nevüket is ezért választották: „A nyugati oktatás bűn".

Az Iszlám Állam több terrorszervezettel is szoros kapcsolatot épített ki Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. Az IS vezetője, Abu-Bakr al-Bagdadi novemberben jelentette be, hogy elfogadta egyiptomi, líbiai, algériai, jemeni és szaúd-arábiai dzsihádisták csatlakozását is.