Először alkalmaztak szemet szemért büntetést Iránban hivatalosan

2015.03.07. 14:27

Egy iráni férfit orvosok vakítottak meg az egyik szemére egy szó szerinti szemet szemért büntetés során, miután a férfi korábban megtámadott egy másikat: arcát savval öntötte le, megvakítva az áldozatot a bal szemére, − írja a The Guardian. A megvakítás mellett az elkövetőt 10 év börtönre is ítélték.

Az elítélt nem volt magánál, amikor a Rajai-Shahr börtönben, Karaj városában az orvosok kedden kinyomták a bal szemét. A büntetést bírálta Mahmood Amiry-Moghaddam, egy független, norvég székhelyű civil szervezet az Iran Human Rights (IHR) tagja, aki azt mondta, barbár dolog, ami történt.

Az orvosok, akik a büntetés során együttműködtek az iráni hatóságokkal, megtörték a hippokratészi esküt, és nem nevezhetik magukat többé orvosnak.

− mondta. Eredetileg a már 5 éve elítélt férfit mindkét szeme világának elvesztésére ítélték, de az utolsó pillanatban a férfi áldozata − az iráni törvénykezés szerint az utolsó szó a büntetés kiszabásánál mindig az áldozaté − haladékot adott: az elítélt jobb szemének megvakítását elhalasztatta 6 hónappal. Az elítélt férfi így majd könyöröghet álozatának, hogy a másik szemére ne vakítsák meg.

Iránban az utóbbi években nagyon megemelkedett a savtámadások száma, legtöbbször nőket öntöttek le, olyanokat, akik például nem takarták el magukat rendesen. Ennél az esetnél is azt sejtik, hogy az áldozat feleségének családtagjai bérelhették fel a támadót.

Nem ez volt az első ilyen ítélet Iránban, de ez volt az első alkalom, hogy el is végezték az ítéletet. Korábban az orvosok megtagadták az együttműködést a hatóságokkal.