Putyin beteg vagy rosszban van partnereivel

2015.03.12. 11:28 Módosítva: 2015.03.12. 11:31

Vlagyimir Putyinnak betegség miatt kellett elhalasztania kazahsztáni utazását, írja a Telegraph. Putyin eredetileg csütörtökön utazott volna két napra a kazah fővárosba, ahol Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel és Alekszandr Lukasenko belarusz elnökkel tartott volna hármas találkozót, az Eurázsiai Gazdasági Szövetség (JeAESZ) ügyeinek megvitatására. A gazdasági kérdéseken túl értintették volna az ukrajnai válságot is.

Putyin szóvivője eredetileg annyit jelentett be, hogy a találkozót néhány nappal el kell halasztani, de ennek okát nem nevezte meg. A Reutesnek ugyanakkor egy kazah kormányzati forrás azt mondta: Putyin úgy néz ki, mintha beteg lenne. 

Ez orosz elnök szóvivője erre csak ennyit mondott: Az elnök jól van. Dmitrij Peszkov szerint a három vezető döntött úgy, hogy néhány nappal elhalasztják a találkozót.

Barátok, de nem annyira

Bár Asztana és Minszk Moszkva legszorosabb szövetségesei, mégis mutatkoztak jelei annak, hogy a két egykori szovjet tagköztársaság aggódva figyeli Moszkva reintegrációs lépéseit, különösen az ukrajnai válságban követett politikáját.

A kazah elnök azt is rossz néven vette, amikor Putyin azzal dicsérte meg az országát már függetlenné válása előtt is irányító politikust, hogy ott teremtett országot, ahol előtte soha sem létezett. A 2,6 milliós, jelentős orosz kisebbséggel rendelkező  Kazahsztán ezt könnyen vehette jelzésnek, hogy Oroszország igényt tartana a tőle a Szovjetunió idején a közép-ázsiai tagköztársasághoz csatolt területekre.

A belarusz elnök pedig januárban közölte: országa akár ki is léphet a JeAESZ-ből, és a Vámszövetségből (TSZ), ha Oroszország nem tartja be a megállapodásokat. Alekszandr Lukasenko többször kifogásolta, hogy Oroszország a vámpolitikájában egyenlőtlen feltételeket szab partnereinek.