Vilmos
21 °C
32 °C

Észak-Korea rabszolgái után kutat az ENSZ

2015.03.18. 21:48

Húszezer rabszolgát exportál Észak-Korea a közel keletre és északi szomszédaihoz az ENSZ gyanúja szerint – írta az Independent. A jelentések szerint Katarba is szállítottak az "állami rabszolgákból", hogy a 2022-es futball-vb stadionépítésében vegyenek részt.

Dél-Koreai jogvédő szervezetek korábban 100 ezerre tették az államilag kiszervezett munkások számát, akik a világ negyven országában dolgoztak. A kommunista rezervátum-állam költségvetése ezzel évi 3 milliárd dollár bevételhez jut.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságánál erről beszélt a héten az ENSZ jelentéstevője Genfben. Marzuki Darusman szerint ideje tisztázni a modern rabszolgaság észak-koreai gyakorlata körüli helyzetet. A Guardian tavalyi beszámolója szerint a észak-koreai munkások csupán 10 százalékát kapják meg valódi keresetüknek, a többi az állam költségvetésébe folyik.

Oroszországban is dolgoznak észak-koreaiak, jellemzően az ország távol-keleti részén, fakitermelő üzemekben, államközi szerződés révén. Ez hálás terep Phenjan számára, mivel itt könnyen biztosítható, hogy a munkások ne érintkezzenek a külvilággal.