Rafael
19 °C
33 °C

Új módszert talált ki emberek megölésére az oklahomai szenátus

2015.04.10. 23:42

Az oklahomai szenátus ellenszavazat nélkül úgy döntött, hogy az államban a jövőben nitrogéngázzal is kivégezhessék az elítélteket, írták pénteken amerikai lapok. A nitrogéngáz által előidézett hypoxiát (vér-oxigénhiányt) egyfajta póteszközként abban az esetben alkalmaznák, ha a méreginjekció használatát bíróság alkotmányellenesnek minősítené, vagy ha a méreg nem állna rendelkezésre, mert például valamelyik összetevője nem szerezhető be.

Ez utóbbi évek óta fejtörést okoz azokban az államokban, ahol a halálbüntetést még nem törölték el. A törvénytervezetet, amelyet a helyi képviselőház már márciusban megszavazott, aláírásra felterjesztették Mary Fallin republikánus kormányzónak, aki egyébként a halálbüntetés híve. A nitrogéngázzal történő kivégzés ellenzői azzal érvelnek, hogy a módszert még sohasem próbálták ki emberen, és hogy néhány államban még az állatokat is tilos ezzel az eljárással elaltatni.

Támogatói szerint viszont ez egy praktikus, hatékony és humánus ítélet-végrehajtási metódus, és a nitrogén-utánpótlást a halálbüntetés ellenzői nem lesznek képesek elapasztani. Oklahomában jelenleg szüneteltetik a halálos ítéletek végrehajtását, miközben az amerikai legfelsőbb bíróság azt mérlegeli, hogy alkotmányos-e az államban a háromfajta szer befecskendezésével történő kivégzés.

Az Egyesült Államok több tagállama kénytelen volt az ítélet-végrehajtás újabb módozatai után nézni, miután a gyógyszergyárak - elsősorban az európaiak - leállították egyes készítmények eladását kivégzés céljára. Az oklahomai törvényhozás különösen egy tavalyi, botrányosan végrehajtott kivégzést követően érezte szükségét a változtatásnak. Ott a halálos ítélet végrehajtásánál a hármas injekció-kombináció első fázisában új altatószert használtak. Az elítélt nyöszörgött és vonaglott a hordágyon, és az eljárás elkezdése után 43 perccel halt meg, a hivatalos álláspont szerint az infúzió szakszerűtlen bekötése miatt.

Az ügy miatt három oklahomai halálraítélt pert indított, amellyel kapcsolatban a szövetségi legfelsőbb bíróság májusban tart majd meghallgatást. Az oklahomai törvénytervezet értelmében az államban az elsődleges kivégzőeszköz továbbra is a méreginjekció maradna, és a nitrogén-gázkamra lenne az első számú tartalékeszköz, megelőzve a villamosszéket, amelyet 1966 óta nem alkalmaztak. Más államok is igyekeznek megtalálni a méreginjekció alternatíváját. Tennessee-ben tavaly törvényt hoztak a villamosszék használatának újbóli bevezetéséről, Utahban pedig ismét lesz kivégzőosztag.