Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Áder János mongolokkal mosolyog

2015.04.15. 09:05
Mongóliába utazott hivatalos látogatásra Áder János köztársasági elnök. Az államfő útjáról az MTI részletes képes és szöveges beszámolót közölt, amelyet nekünk sem szabad kihagynunk. Víz, élelmiszer, filmgyártás - a legkülönbözőbb témák kerültek elő.

Áder János magyar államfő Ulánbátorban Cahiagín Elbegdordzs mongol köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen megtudtuk, hogy miben segíthet Magyarország Mongóliának. 

Elsősorban a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság fejlesztésében nyújthat segítséget Mongóliának ahhoz, hogy termékeivel kilépjen a világpiacra.

A két államfő a megbeszélésüket követően egyaránt üdvözölte, hogy májusban Magyarország ismét megnyitja mongóliai nagykövetségét. Cahiagín Elbegdordzs a két ország közötti oktatási együttműködést emelte ki, amelynek eredményeként szeptembertől már száz ösztöndíjas mongol diák tanulhat Magyarországon, az eddigi tizenöt után.  

Mit mondott Áder János Mongóliáról?

  • Az aranyban, uránban, volfrámban vagy rézben gazdag ország 1990 óta látványos gazdasági növekedést ért el, évente mintegy 8-17 százalékkal növelte bruttó hazai termékét az elmúlt időszakban. Vízben azonban szegény.
  • Mongóliában a víz egyszerre jelent mennyiségi és minőségi problémát
  • A helyieknek a magyar vízmérnökök szaktudásáról jó tapasztalataik vannak, hiszen az együttműködés az 1950-es évekig nyúlik vissza.
  • A jövőben a vízbázisvédelembe, a megfelelő minőségű ivóvíz előállításába, a vízszállítás megoldásába vagy a korábban épült csatornák, vezetékek rekonstrukciójába kapcsolódhatnak be a magyar szakemberek Mongóliában. 
  • Az államfő "Mongólia óriási aranybányájának" nevezte az állatállományát, a mongol gazdák állatai ugyanis valóban bioállatok, amelyekre a világban jelentős kereslet mutatkozik.

A mongol elnök miért szereti Magyarországot?

  • Cahiagín Elbegdordzs szintén úgy ítélte meg, hogy országa a közös munka eredményeként biztonságos élelmiszereket tud majd exportálni. 
  • Az államfő emellett a természetvédelem és az erdőgazdálkodás területén látott lehetőséget az együttműködésre, de mint beszámolt, a gabonatermékek, például a gyors növekedésű vagy a szárazságtűrő fajták fejlesztéséről is tárgyaltak. 
  • Magyarország emellett a modern technológiával előállított, olcsó, de minőségi építőanyagokkal lehet versenyképes Mongóliában, de a szél- és napenergia hasznosítása érdekében is szívesen látna magyar vállalatokat országában.
  • Javaslatot tett arra is: a két ország tanulmányozza egymás filmgyártását. Szerinte Magyarország turizmusát is növeli az, hogy számos jelentős filmstúdiót vonzott magához. 

Cahiagín Elbegdordzs felidézte tavalyi, magyarországi látogatását, és emlékeztetett arra is: magyar államfő utoljára huszonegy évvel ezelőtt járt országában. Áder János Mongóliában találkozott Dzandákhí Enkhbold parlamenti elnökkel és Csimedín Szaikhanbileg miniszterelnökkel. Az államfő csütörtökön tér vissza Magyarországra ázsiai útjáról.