Alig csörög valami Putyin zsebében

2015.04.15. 15:30

Hiába emelte 2,65-szörösére az orosz elnök saját és kormányfője fizetését, Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev jövedelme is jócskán elmaradt az orosz kormány legtöbb miniszterétől – tudatta a Newsru.com.

Eszerint Putyin tavalyi árfolyamon, dolláron keresztül számolva 2014-ben úgy 45 millió forintot tett zsebre, kormányfője is csak szűk 50 milliót. (Idei árfolyamon 36 és 42 millió a két összeg.) A két politikusnak az ingatlanportfóliója sem túl széles: Putyin tulajdonában

  • egy 77 négyzetméteres lakás van,
  • emellett elnökként egy 150 négyzetméteres lakást is rendszeresen használ.
  • Két 18 négyzetméteres garázsa,
  • egy GAZ-M21-es és egy Gaz-MP21-R-es Volgája egy Nivája és egy utánfutója van.  

Bevétele a világ olykor leggazdagabb, de legalább is legbefolyásosabb politikusának kizárólag fizetéséből származik. Hasonló a helyzete Medvegyevnek is, akinek egy 367 négyzetméteres lakása, 4,7 hektár bérelt földje van, két szovjet veterán autó és egy 1999-es Volkswagen Golf mellett. Az egyik veterán autó az elnökéhez hasonló GAZ-21-es.

280 millió rubel

Sokkal hatékonyabban lapátolta a pénzt a kormányfő egyik helyettese. A Nornikkel egykori vezetője, Alekszandr Hloponyin 280 millió rubelt, tavalyi árfolyamon úgy másfél milliárd forinttal gazdagodott. A másik kormányfőhelyettes, Alekszandr Suvalov 2013-as 240 millió rubel után tavaly beérte mindössze 9,7 millió rubellel.

A legszerényebb az agrárminiszter volt: Nyikolaj Fjodorov 4,7 millió rubelt fizetést kapott, felesége jövedelme félmillió rubel volt. És igen, neki is van egy GAZ-21M-es Volgája.

Putyin egykori felesége bevallást már nem készít, hiszen az elnök elvált tőle két éve. A 63  éves politikussal sokszor hírbe hozott Alina Kabajeva olimpiai tornászbajnok pedig hivatalosan nem az elnök felesége, Putyin többször sértődötten utasított vissza minden, magánéletével kapcsolatos kérdést.