Nem ezzel fogja belopni magát a pápa a nők szívébe

2015.04.15. 16:06

Ferenc pápa elítélte a társadalmi nemeket hirdető gender-elméletet, írja az MTI. A katolikus egyházfő szerint

a nemek közötti különbségek elhalványítása nem megoldást, hanem problémát jelent.

Szerinte a kortárs kultúra új tereket nyitott meg, és új szabadságot adott, ugyanakkor kétségeket támasztott. Azt remélte, hogy a gender-elmélet nem a modern társadalom frusztrációjának és beletörődésének a kifejezése, amely a szexuális különbségeket éppen azért akarja eltörölni, mert nem tudja azt vállalni.

Ferenc pápa szerint összefüggés van a modern társadalom bizalmi válsága és a férfi-nő kapcsolat válsága között. Szerinte az egyre gyakrabban válságba jutó kapcsolatok társadalmában a férfiak és nők közötti szövetség újbóli felfedezésére van szükség. Ferenc pápa szerint ugyanakkor növelni kell a nők szerepét a társadalomban és az egyházban.

Ferenc pápa kijelentéseire reagálva az olasz melegek és leszbikusok szervezetei kijelentették, hogy a Vatikánban egyre erősebb "a szexuális különbségek miatti rögeszme", és a gender-elmélet támadása a melegek és a nők ellen szól.

Miről szól a gender-elmélet?

„Az ember nem születik nőnek, hanem azzá válik” - írta Simone de Beauvoir 1949-ben, erre alapul a gender-elmélet, amely azt állítja, hogy a női és férfi sztereotípiák nem alapozhatók meg a biológiával, ahogyan a nemi szerepekre való determináció sem igazolható a testi felépítés által: ha empirikusan, azaz a tapasztalat szintjén adott esetben beigazolódik közülük néhány, annak hátterében nem biológiai meghatározottság, hanem a nemiséggel kapcsolatos normák elsajátítása, internalizálása áll. Eszerint tehát a társadalmi nem (gender) a társadalom által elvárt szereprepertoár, ezt pedig a nevelődés során sajátítjuk el. Bővebben itt meg itt olvashat róla.