Antal, Anett
16 °C
23 °C

Mexikó: heves tűzharc egy drogkartell és a hatóságok között

2015.04.18. 07:51

Heves tűzharc robbant ki a mexikói Reynosában. A közvetlenül az Egyesült Államok határánál fekvő városban péntek este három ember meghalt.

A történet azzal kezdődött, hogy Tamaulipas mexikói szövetségi állam kormánya arról számolt be: a hatóságok őrizetbe vették a Reynosa városban tevékenykedő bűnbanda, a harmadik legnagyobb alvilági erő, az Öböl (Gulf) kartell tagjait.

A közlemény szerint a „bűnbanda tagjai azzal reagáltak néhány társuk őrizetbe vételére, hogy járművekkel útakadályokat emeltek és megtámadták a szövetségi erőket a városban”. Az utakat elálló autókat később a fegyveresek felgyújtották – írja az MTI.

A hatósági erőkkel történt összecsapásokban három fegyveres civil, feltehetően a kartell tagja, meghalt. A területet a szövetségiek néhány órával később ellenőrzésük alá vonták. Az őrizetbe vett embereket Mexikóvárosba szállították. Egyes sajtóértesülések szerint őrizetbe vették az Öböl kartell helyi részlegének főnökét, akinek "El Gafe" (Vészmadár) a beceneve.

Reynosa önkormányzata a Twitter közösségi oldalon figyelmeztetést adott ki, hogy az autósok, motorosok mely környékbeli utakat és területeket kerüljék el. A felsorolásban szerepelt többek között a szomszédos Matamoros településre vezető autópálya is.

Matamoros a mexikói-amerikai határ mentén található, abban a körzetben, ahol már hosszú idő óta brutális háború zajlik az egymással rivalizáló, kábítószerrel üzletelő bandák között. A Mexikó északi részén ezek a bandák az Egyesült Államokba vezető csempészutakért folytatnak küzdelmet egymással. Általában az Öböl-kartell és a Zetas drogkartell emberei lövik egymást, de sokszor a fegyveres erőkkel is megküzdenek.

Reynosa mexikói határváros szomszédos a texasi McAllennel az Egyesült Államokban.