Kim Dzsungun hegyet mászott!

2015.04.19. 12:31

Kim Dzsongun észak-koreai vezető megmászta a szent helyként tisztelt Pektu-hegyet, hogy így tisztelegjen apja és elődje, Kim Dzsongil emléke előtt, jelentette az állami médiára hivatkozva az MTI.

A Koreai Munkapárt hivatalos lapja, a Rodong Szinmun szerint Kim helyi idő szerint szombat reggel mászta meg az ország legmagasabb, 2700 méter magas hegyét katonai vezetők és vadászpilóták százainak társaságában.

A KCNA észak-koreai hírügynökség olyan fényképeket tett közzé, amelyek a vezetőt ábrázolják a hófödte hegycsúcson, a felkelő nap fényében. Íme: 

„A Pektu-hegy megmászása olyan értékes szellemi táplálékot jelent, amely erőteljesebb, mint bármilyen nukleáris fegyveres (...) így lehet továbbvinni a Pektu forradalmi hagyományait" – mondta kicsit zavarosan Kim Dzsongun.

Az észak-koreai vezető korábban részt vett az őt kísérő pilóták eskütételén, ahol a forradalmi hagyományok fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy azok döntő fontosságúak a végső győzelemhez.

A KCNA tájékoztatása szerint Kim Dzsongil, az ország előző diktátora ezen a hegyen született 1942. február 16-án. A történészek többsége szerint viszont valójában a Szovjetunióban látta meg a napvilágot. A hegy még azért is fontos az észak-koreai rendszer történetírásában, mert az északi kommunista rezsimet megalapító Kim Ir Szen Korea japán megszállása idején itt egy gerillatábort hozott létre.