Felrobbant egy rakétatámaszpont Jemen fővárosában

2015.04.20. 15:27

Hatalmas robbanások rázták meg hétfő délelőtt a jemeni fővárost, miután a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció repülőgépei légicsapást mértek egy rakétatámaszpontra a síita húszi lázadók uralta Szanaában - írja az MTI.

Szemtanúk szerint sűrű fekete füstoszlop gomolygott a Fadzs Attán rakétabázis felett, Hadda városrész szomszédságában, ahol az elnöki palota és számos nagykövetség is található. Biztonsági források szerint a támaszponton lévő fegyver- és lőszerraktárakat érte találat. Erről videó is kering a neten.

Felrobbant rakétatámaszpont Szanaában

Egészségügyi illetékesek azt közölték, hogy a robbanásoknak legalább tizenöt civil esett áldozatául, több tucatnyian pedig megsebesültek. Lakóházak tucatjai dőltek romba a támadás következtében.

Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a detonáció következtében kitörtek a környékbeli épületek ablakai. A szanaai Adel Manszúr szerint ez volt a legnagyobb robbanás, amit hallott a Jemenben beavatkozó koalíció légi hadjáratának több mint három héttel ezelőtti kezdete óta.

A főváros peremén álló hegyek között lévő bázist már többször célba vették a nemzetközi erők harci repülőgépei, hogy felfedjék és megsemmisítsék az elrejtett Scud-rakétákat. Hétfőn a húszikkal szövetséges Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni államfőhöz hű köztársasági gárda két másik támaszpontját is találat érte Szanaában és közelében.

Rijád Jászin jemeni külügyminiszter eközben visszautasította, hogy az iráni kormány bármilyen közvetítői szerepet vállaljon a jemeni polgárháborúban, mondván, hogy Teherán részese a fegyveres konfliktusnak.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia kilenc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. Rijád és szövetségesei március 26. óta támadják folyamatos légicsapásokkal a húszik állásait.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport