Sok holttest soha sem fog előkerülni

2015.04.21. 21:26 Módosítva: 2015.04.21. 21:52

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szerint több mint 800 ember fulladhatott a Földközi-tengerbe, amikor egy illegális menekültekkel zsúfolt, Európa felé tartó hajó elsüllyedt vasárnapra virradóra.  Ez a Földközi-tengeren valaha történt legsúlyosabb ilyen katasztrófa.

Új részletek

A tragédiáról új részletek derültek ki, miután az UNHCR és egyes segélyszervezetek emberei meghallgatták azt a maroknyi túlélőt, akik keddre virradó éjjel érkeztek meg a szicíliai Cataniába.

A túlélők szerint  850-en utaztak a háromfedélzetű halászhajón. A mentőalakulatok csak 24 holttestet találtak meg, a túlélők száma 28.

Azt mondják, azért halt meg ennyi ember, mert a menekültek be voltak zárva a hajó alsó részébe.

A túlélők a katasztrófát úgy írták le, hogy a nyílt tengeren elhaladt a közelükben egy teherszállító hajó. Ennek akarva jelezni, a bevándorlók a hajó egyik oldalára zsúfolódtak, de az időközben a helyszínre érkezett King Jacob portugál teherhajó neki is ütközött a hajójuknak.

Az olasz hatóságok a túlélők közül őrizetbe vettek két férfit, mivel az illegális bevándorlókat szállító emberkereskedőknek tartják őket. A 27 éves tunéziai Mohammed Ali Malek és a 25 éves szíriai Mahmud Bihit őrizetbe vételét a cataniai ügyészség rendelte el. A hatóságok szerint ők kormányozták az illegális bevándorlókkal teli hajót.

A feltételezett emberkereskedőket a túlélők azonosították.

Hatvan kiskorú utazott rajta

A túlélők közül néhányan kórházi ellátásra szorultak, a többieket a szicíliai Mineóban levő befogadó állomáson helyezték el. Jelenleg azonosításuk folyik. Mentők és orvosok úgy fogalmaztak, hogy sokat szenvedett emberekről van szó. A túlélők között négy fiatalkorú is van. A Save the Children Italia gyermekjogvédő szervezet adatai szerint a hajó fedélzetén hatvan kis- és fiatalkorú tartózkodott.

A tanúk arról is beszámoltak, hogy a hajón utazók között szíriaiak voltak a legtöbben, de 150 eritreai és számos szomáliai menekült is tartózkodott a fedélzeten. A túlélők között továbbá mali, gambiai, szenegáli és bangladesi állampolgár is van.

Mélységek

A baleset helyszínén nagyjából 500 méter mély a tenger, ahova búvárok nem tudnak lemerülni, így lehetséges, hogy számos holttest soha nem fog előkerülni.

A menekültek Líbia lázadócsoportok uralta területéről indultak útnak Európa felé.

A londoni The Times keddi szerkesztőségi állásfoglalása szerint az Európai Uniónak katonai erővel kell fellépnie az Európába irányuló földközi-tengeri embercsempészet ellen. A tekintélyes konzervatív brit napilap hangsúlyozza, hogy bár a Földközi-tengeren nincsenek jéghegyek, csak az elmúlt héten többen fulladtak vízbe az elsüllyedt embercsempész hajók utasai közül, mint ahányan a Titanic katasztrófájában életüket vesztették.