Rafael
19 °C
33 °C

Tilos lesz bernáthegyikkel fotózkodni a Matterhorn előtt

2015.04.24. 19:14

Állatvédők kritikáinak hatására a jövőben a turisták nem fotózkodhatnak bernáthegyi kutyákkal a svájci Zermattban a Matterhorn hegyének sziluettje előtt - írja az MTI.

Christophe Bürgin, a község vezetője pénteken erősítette meg a Walliser Bote című lap értesülését. Alternatívaként a havasi kürtösökkel vagy - az amerikai Disney-parkok mintájára - bernáthegyikutya-jelmezbe bújt emberekkel való fotózkodás ötletét vetette fel.

A svájci állatvédők évek óta harcolnak a fotózások ellen, amelyek során a turisták a nyakukban kis életmentő hordócskát viselő kutyákkal pózolnak a Matterhorn előtt. A szervezet szerint az állatokat méltánytalan módon, "siralmas körülmények között, az állatvédelmi elveknek teljesen ellentmondva tartják egy lebontásra ítélt házban".

A bernáthegyi kutyák turisztikai alkalmazását ugyanakkor csak a Zermatthoz tartozó közterületeken tiltották be, így például a gornergrati és a sunnegai festői panorámakilátókon. "Ha valaki saját magánterületén fotózásra kínálja bernáthegyi kutyáit, az ellen nem tehetünk semmit. A legtöbb zermatti azonban ezt elutasítja" - mondta Bürgin.

A polgármester arra számít, hogy a következő téli idényben már nem lesz lehetőség bernáthegyiekkel fényképezkedni a Matterhorn környékén. Addig kivételes esetekben még engedélyezik, például a japán utazási irodákkal kötött szerződéseket be fogják tartani, bár azért reménykednek abban, hogy a távol-keleti turisták "belátók lesznek" és önként lemondanak a lehetőségről.