Lelőtt egy zvorniki rendőrt a boszniai dzsihadista

2015.04.27. 21:53

Fény derült rá, ki volt az a férfi, aki hétfő este Allah Akbar kiáltással tört egy zvorniki rendőrőrsre és automata fegyverrel lövöldözni kezdett. Egy rendőrt megölt, kettőt megsebesített. A 24 éves támadót a rendőrök lelőtték.

A Dnevni Avaz boszniai napilap értesülése szerint a támadó a 24 éves muzulmán Nerdin Ibric volt, akinek édesapját a boszniai polgárháború idején ölték meg boszniai szerb rendőrök és katonák – írta az MTI.

Zvornik Bosznia-Hercegovina északkeleti részén, a boszniai szerb köztársaság területén fekszik. A 3,8 milliós egykori jugoszláv tagköztársaság lakóinak 40 százaléka muzulmán, a lakosság többi részét a katolikus horvátok és az ortodox szerbek adják.

Bár a muszlim lakosságnak csak elenyésző hányada nevezhető szélsőségesnek, szakértők szerint eddig mintegy kétszáz boszniai állampolgár utazott Szíriába az ottani polgárháború 2011-es kitörése óta, hogy csatlakozzon az iszlamista erőkhöz. Egyes információk szerint a támadó a vahabita mozgalom tagja volt.

Dragan Lukac, a boszniai Szerb Köztársaság belügyminisztere közölte, hogy Nerdin Ibric műszakváltáskor támadott a rendőrőrsre, ami azt jelenti, hogy tudta, mikor van váltás, és mikor tartózkodik a legtöbb rendőr az épületben. A támadónál két puska és egy pisztoly volt, a zsebei pedig lőszerrel voltak tele – tájékoztatott az országrész belügyminisztere.

Dragan Mektic nemzetbiztonsági miniszter hétfő este közölte, hogy a rajtaütés miatt megemelték a készültségi szintet az országban. Bosznia-Hercegovina államvezetése keddre rendkívüli ülést hirdetett. Zeljka Cvijanovic, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke békére és toleranciára intette az állampolgárokat, és azt kérte tőlük, hogy tartózkodjanak a gyűlöletbeszédtől.

Az 1992-1995 közötti boszniai háború idején Zvornik muszlim lakosságát elüldözték, a támadó édesapját pedig 1992. június 1-jén körülbelül 750 másik bosnyák személlyel együtt a boszniai szerb katonaság, a zvorniki rendőrség és a szerbiai félkatonai alakulatok tagjai elvezették, majd ismeretlen helyszínen meggyilkolták – írta a Dnevni Avaz.

A szerbek várják a szerbeket

Segítséget kért a boszniai Szerb Köztársaság kormányfője Szerbiától a terület biztonságának megerősítéséhez. Milorad Dodik kérésére Szerbia miniszterlnöke megígérte, hogy a daytoni egyezmény betartásával pénzügyi és nyomozati segítséget nyújt a boszniai szerb entitásnak – írta a B92.net. Aleksandar Vucsics hangsúlyozta, hogy a segítségnyújtás nem kívánja megingatni senki területi integritását – tehát nem célja Belgrádnak az amúgy is ingatag, három elemből álló Bosznia-Hercegovina egységének megbontása.

A szerb kormány csütörtökig fogadja Dodikot, hogy megvitassák a segítségnyújtás részleteit.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport