Törökország nemzeti konzultáció nélkül is tudja, mit kell tennie a menekültekkel

2015.04.27. 13:52

Az év végéig még mintegy 800 ezren hagyhatják el a polgárháború sújtotta Szíriát, így a szomszédos Törökországban akár a 2,5 milliót is elérheti majd a menekültek száma – ez az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) vezetőjének becslése. Helen Clark a Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap hétfői számának (melyet az MTI szemléje nélkül észre nem vettünk volna) azt mondta, a szír polgárháború elől menekülők közül nem mindenki Törökországot választja, vannak, akik Jordánia és Libanon felé próbálkoznak, de ez elenyésző kisebbséget jelent csak. 

Már így is Törökországban húzza meg magát a világon a legtöbb menekült.

egészen pontosan kétmillió ember, ezek közül 1,7 millióan érkeztek Szíriából, 300 ezren pedig az Iszlám Állam iraki területeiről. Egyébként ők valószínűleg jobb helyzetben vannak, mint a magyarországi menekültek, hiszen Clark szerint rengeteg vívmány segíti őket:

  • egy nemrég elfogadott törvény szerint a menekültek munkát tudnak vállalni, 
  • a menekülttáborok „a legjobbak a világon”,
  • egy kártyás jegyrendszer segíti azokat, akik kiszorultak a menekülttáborokból.

Az UNDP vezetője emlékeztetett arra is, hogy a török hatóságok (saját adataik szerint) 6 milliárd dollárt költöttek eddig a szíriai menekültek megsegítésére, és mindössze 300 millió dollárt kapott erre a célra a nemzetközi közösségtől.  Csak összehasonlításképp: a  magyar kormány évi harminc-egynéhány ezer  illegális bevándorló miatt tartja fontosnak a nemzeti konzultációt, és riogat bevándorlók inváziójával.

Clark a kevéssé feltűnő belső emigránsokra is felhívta a figyelmet, hiszen minden harmadik szír, azaz 7,5 millióan vesztették el otthonukat a 2011 márciusa óta tartó polgárháborúban.

Képzeljék el, mi van akkor, ha ez a 7,5 millió ember Törökországba, Libanonba, Jordániába, Irakba, Egyiptomba vagy Európába akar menni!

noszogatta átfogó politikai megoldás felé a potenciális célországokat a volt új-zélandi kormányfő.