Nyolc nap után újabb túlélőkre bukkantak a romok alatt Nepálban

2015.05.03. 15:19

Élve szabadítottak ki három embert a romok alól Nepálban a pusztító, több mint hétezer ember halálát követelő földrengés után nyolc nappal - közölte vasárnap a nepáli kormány. A katasztrófa újabb túlélőire - két férfire és egy nőre - egy Katmandutól 60 kilométerre nyugatra fekvő hegyvidéki falu közelében bukkantak rá a mentőcsapatok. A rendőrség közlése szerint az egyik férfi 101 éves, őt a háza romjai alatt találták meg.

A túlélőket egy közeli katonai kórházba szállították. További részleteket egyelőre nem közöltek. A hatóságok már nem számítottak arra, hogy további túlélőkre bukkannak a múlt szombati földmozgás után, amely legkevesebb hétezer halálos áldozatot követelt Nepálban és a szomszédos Kínában és Indiában.

Ugyancsak vasárnap a dél-ázsiai ország pénzügyminisztere kijelentette, hogy sokkal magasabb lesz a földrengés halálos áldozatainak végleges száma, mint amennyiről jelenleg tudunk. Vannak olyan falvak, amelyekbe még nem tudtunk eljutni, noha tudjuk, hogy bennük minden lakóház romba dőlt - mondta Ram Saran Mahat. Úgy gondoljuk, a halottak végleges száma sokkal magasabb lesz - közölte a tárcavezető, hozzátéve, hogy folyamatosak az utórengések, amelyek újabb áldozatokat szedhetnek.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Federációja (IFRC) szerint bizonyos, a földmozgás által leginkább sújtott területeken fekvő falvak és városok csaknem teljesen romba dőltek. A szervezet arról számolt be, hogy például a fővárostól keletre lévő Szindhupalcsovk körzetben található mintegy 40 ezer épület 90 százaléka a földdel vált egyenlővé.

A törmelék, a terület hegyvidéki jellege és az időjárási körülmények is jelentősen nehezítik a helikopterek mozgását, a közutak pedig szinte mind járhatatlanok. "A mentési műveletek folytatódnak, a legfontosabb azonban most az, hogy eljuttassuk a segélyszállítmányokat a túlélőknek" - közölte vasárnap a belügyminisztérium szóvivője. Vasárnap százhatvan kínai rendőr és ötvenhat munkagép érkezett Nepálba a Kínához tartozó Tibetből a két országot összekötő Barátság Hídon keresztül. A fő feladatuk, hogy helyreállítsák a kínai-nepáli Zham határátkelőhely és Katmandu közötti országutat.

A legfrissebb adatok szerint a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma elérte a 7040-et, a sérülteké pedig a 14 123-at. Az ENSZ azt közölte, hogy a 28 millió lakosú Nepálban nyolcmillió embert sújtott a földrengés, közülük 1,7 millió gyereket.  • Hírek
  • Bankszámla