150 kilométerre vannak egymástól, de eddig egy világ választotta el őket

2015.05.06. 07:00

Több mint fél évszázados szünet után újraindulhatnak a Kuba és az Egyesült Államok közti kompjáratok- írja a BBC. A közlekedést a kommunista forradalom miatt 1960-ban elrendelt embargó keretében állította le a Kennedy-kormányzat, kedd este azonban az Obama-adminisztráció három cégnek adott engedélyt a szállításra, és őket továbbiak is követhetik.

Florida állam partjaitól egyébként alig 150 kilométert kell megtenni a kubai partokig, ezt a távolságot az utóbbi időkben azonban legfeljebb kémek, illetve emigránsok tették meg. A két ország közti legális utazási lehetőségek a hivatalos repülőjáratokra korlátozódtak, melyeken lényegében csak diplomaták és sportolók utazhattak.

Obama és Raul Castro tavaly decemberben jelentették be, hogy helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat, és normalizálják a viszonyt. Ez a gesztus a kompon kívül azt is eredményezte, hogy megalakult az első, kubai járatokra szakosodott légitársaság, a JetBlue, mely első körben New York és Havanna között fog utasokat szállítani. Ezek között azonban egyelőre kevés turista lesz, hiszen a turizmust a havannai kormányzat tiltja, a beutazáshoz pedig továbbra is nem kevesebb, mint 12 engedélyre van szükség.