Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Ötnapos tűzszünet jöhet Jemenben

2015.05.07. 17:14

Ötnapos humanitárius célú tűzszünet elrendelésére tett javaslatot csütörtökön a Jemenben beavatkozó nemzetközi koalíciót vezető Szaúd-Arábia - közölte az MTI.  A javaslatot Abdel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter jelentette be csütörtökön az amerikai kollégájával, John Kerryvel tartott közös sajtótájékoztatóján. A megújítható tűzszünet "hamarosan" életbe lépne, és lehetővé tenné a segélyszállítmányok célba juttatását.

A tűzszünet elrendelése kizárólag attól függ, hogy a jemeni síita húszi lázadók és szövetségeseik beleegyeznek-e a harcok felfüggesztésébe. Dzsubeir emellett azt közölte, hogy Rijád további 274 millió dollárt fog fordítani a rászorulók támogatására.

John Kerry üdvözölte a javaslatot és elmondta, hogy néhány napba beletelhet, mire meggyőzik az Irán támogatását élvező húszi felkelőket a feltételek elfogadásáról. Szerinte a segélyszervezeteknek is időre van szüksége, hogy előkészítsék a szállítmányokat.

Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy sem országa, sem Szaúd-Arábia nem tervez szárazföldi csapatokat küldeni Jemenbe. A jelenleg Rijádban tartózkodó Kerry korábban Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal is találkozott.

Jemenben az Irán támogatását élvező síita lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a felkelők állásait, a koalíció azonban eddig nem vezényelt komoly szárazföldi erőket az Arab-félszigeten fekvő országba.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint a jemeni konfliktusban a légicsapások kezdete óta 1278-an vesztették életüket, több mint ötezren pedig megsebesültek. A harcok miatt mintegy 300 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.