350 menekült sodródik a tengeren víz és élelem nélkül

2015-05-12T050131Z 1100377578 GF10000091620 RTRMADP 3 ASIA-MIGRA
2015.05.12. 15:12

350 mianmari rohingya etnikumhoz tartozó menekült sodródik napok óta víz és élelem nélkül a tengeren, miután a legénység váratlanul elmenekült a hajójukról - írja a BBC. A térségben teljes a káosz menekültügyben, becslések szerint 8000 bangladesi és mianmari rekedhetett a tengeren, mióta Thaiföldön kormányzati ellenkampány indult ellenük.  

A rohingyák egy muszlim kisebbségi csoport, állítólag muszlim kereskedők leszármazottai, akik Mianmarban, Banglades, Pakisztán és Szaúd-Arábia területén élnek. Mianmarban és Bangladesben a helyzetük kifejezetten elkeserítő, gyakran kényszermunkát végeztetnek velük, súlyosan el vannak nyomva és reménytelenül szegények. Ezért vállalják sokan a veszélyes, akár hónapokig tartó utakat embercsempészek hajóin. 

A szorult helyzetben levő migránsoknak (köztük 50 nőnek és 84 gyereknek) sikerült telefonon elérniük egy aktivistát, akinek elmondták, hogy a hajójukat elhagyta a legénység, és azonnali segítségre van szükségük. A menekültcsoport már két hónapot töltött a thai hajón, amikor a legénység és a kapitány két nappal ezelőtt dezertált, magukkal cipelve a hajó meghajtásának elemeit is. Azóta a hajót nem lehet irányítani, így csak sodródnak, maguk sem biztosak benne, hogy merre. A telefonbeszélgetést lefolytató aktivista szerint már három napja nincs vizük és élelmük, a telefonba állítólag sírás és segélykiáltások hallatszottak be. 

Korábban arról érkeztek hírek Indonéziából, hogy a tengerészet visszafordított egy másik, menekülteket szállító hajót azzal az indoklással, hogy a hajó eredetileg nem hozzájuk, hanem Malajziába tartott. A hatóságok szerint tengerre bocsájtás előtt ellátták az utasokat vízzel és élelemmel, ugyanakkor egy nemzetközi migrációs ügynökség szerint sokkoló, hogy a hatóságok így jártak el. „Ezeknek az embereknek mielőbb partot kell érniük” – mondta el Joe Lowry, a Nemzetközi Migrációs Ügynökség szóvivője. „Nem ritka, hogy hónapokig utaznak a tengeren megfelelő élelmiszerellátás nélkül, és súlyos vitaminhiányban szenvednek.”

A helyzet kialakulásában állítólag az is közrejátszik, hogy az embercsempészek eddigi hagyományos, Thaiföldön keresztül vezető útvonalát újabban nehezítik a thai kormány menekültellenes intézkedései.