Nagyot pörög a rohamrendőr pajzsát megcsókoló macedón tüntető

2015.05.14. 09:50

Nagyot pörög az interneten a kép, melyen az látszik, ahogy megcsókolja egy rohamrendőr pajzsát Macedóniában egy nő, írja a Guardian. „Megmondtam neki, hogy az apám nyugdíjas rendőr, és megértem, milyen nehéz neki. Megkérdeztem, rajzolhatok-e egy szívet a pajzsára, de nem tetszett neki az ötlet. Aztán megkérdeztem, használhatom-e tükörnek – aztán gyorsan megcsókoltam a pajzsot. Meg sem mozdult, de láttam, hogy mosolyog” – mondta Jasmina Golubovska, a Helsinki Bizottság 30 éves politikai aktivistája azon a hatodikai tüntetésen, mely a hónapok óta folyó macedón belpolitikai botrány- és tiltakozássorozat legújabb állomása.

Szkopjéban több mint 1000 tüntető állt szemben a rohamrendőrökkel, miután kiderült: állítólag eltussolták, hogy egy 22 éves férfit halálra vert egy rendőr 2011-ben. A tömeget, köztük a férfi rokonait a rendőrség nem engedte közel a kormányépülethez. Golubovska azt mondta: a rendőrt megpróbálta meggyőzni, hogy nem a parancsokat kell betartania, hanem a néphez és az alkotmányhoz kell hűnek maradnia.

Ez is kiszivárgott

A halálra vert férfi, Martin Neskovski ügye is annak a kiszivárogtatássorozatnak része, melyben kiderült, befolyásos döntéshozókat és értelmiségieket hallgathatott le éveken át a macedón vezetés, ami még a saját kormányán belül is poloskákat rejtett el. Itt írtunk arról bővebben, hogy az ellenzék sem az igazság bajnokaként állt elő a megszerzett titkos felvételeivel, hanem a kormányfőt titkos találkozón megzsarolva próbált előrehozott választásokat kiharcolni.

„A kormány évek óta nyilvánvalóan hazudott a népnek. A Neskovski haláláról szóló hír különösen mély érzelmeket váltott ki az emberekből” – mondta az aktivista. Vasárnapra közben újabb tömegtüntetést szerveznek, ahol Nikola Gruevski miniszterelnök lemondását fogják követelni.

Macedónia emellett közben éppen azzal járja be a világsajtót, hogy huszonkét ember, köztük nyolc rendőr halt meg egy rendőrségi akcióban Kumanovóban. A kormány szerint a szombati összecsapással egy fegyveres albán terroristacsoportot számoltak fel. A lövöldözésben a Koszovói Felszabadítási Hadsereg néven ismert terrorszervezet tizennégy felfegyverzett tagját lelőtték, az összecsapás után pedig harmincan megadták magukat, őket bíróság elé fogják állítani.