Több száz menekült hánykódik a tengeren legénység nélkül

2015.05.15. 17:32

Egy zöld színű, fa halászhajón hánykódik több száz elkeseredett mianmari menekült, akiket nem fogadott be Thaiföld, mert azt állapították meg az ottani hatóságok, hogy nem akarnak partra szállni - írja a New York Times. A hajó legénysége már nincs a hajón, a menekültek ételért és italért könyörögnek, a saját vizeletüket isszák édesvíz hiányában. 

Korábban beszámoltunk arról, hogy 700 hajótörést szenvedett mianmari rohingja és bangladesi menekültet mentettek ki a tengerből Indonézia partjai közelében helyi halászok pénteken. Később az indonéziai hatóságok újabb 648 menekültet mentettek ki a tengerből Aceh tartomány partjainál.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet thaiföldi irodájának vezetője szerint nyolcezer rohingja és bangladesi menekült hánykolódik Thaiföld, Malajzia és Indonézia partjai közelében a nyílt vízen.

A menekülteket egyik ország sem fogadja be. Csütörtökön a maláj hatóságok 800, a tengeren hánykolódó menekültnek adtak élelmet és vizet, majd visszafordították őket. Előzőleg az indonéz hatóságok játszották el ugyanezt. Az indonéz tengerészet hétfőn elvontatott egy partjai felé tartó hajót, melyen 400 mianmari, illetve bangladesi menekült hánykolódott. Az MTI tudósítása szerint a hajót feltöltötték üzemanyaggal, és ivóvizet, valamint élelmet adtak a rajta lévőknek, majd a nemzetközi vizekre irányították őket.

A muzulmán vallású rohingják többsége - 730 ezren - főként a nyugat-mianmari Rakhine államban él, és a világ egyik legüldözöttebb kisebbsége. A rohingjákat az 1982-ben elfogadott mianmari állampolgársági törvény nem ismeri el etnikai csoportként, és gyakorlatilag megfosztja őket az állampolgárságtól. A kisebbség tagjai naponta kénytelenek diszkriminációval szembesülni: nincs tartózkodási engedélyük, nem gyakorolhatják szabadon a vallásukat, sőt a mozgásban is korlátozzák őket.