Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Menekültáradat indult Bagdadba

2015.05.19. 10:54

25 ezren menekültek el a nyugat-iraki Ramádiból, amelyet a hétvégén elfoglalt az Iszlám Állam (IS) – írja az MTI. A menekülők nagy része Bagdad felé tart, ahol pár hete válságos helyzet alakult ki az IS miatt az otthonukat elhagyni kényszerülő emberek tömegei miatt.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeit Koordináló Hivatala (OCHA) és más szervezetek a helyszínen segítenek, élelmiszert, vizet és gyógyszereket szállítanak az embereknek, de így is sokaknak kell a szabad ég alatt tölteni az éjszakákat. Néhány hete Bagdad határában egyszer már menekültválság alakult ki, amikor a fővárosi hatóságok nem akarták beengedni a nyugati területekről az Iszlám Állam elől menekülő szunniták ezreit, mert attól féltek, hogy terroristák is lehetnek köztük. Az OCHA szerint Irakban jelenleg 2,5 millió ember szorul a nemzetközi segélyszervezetek támogatására. 

A Bagdadtól 110 kilométerre fekvő Ramádit, ami a főváros elővédjének számít, a hétvégén gyanús körülmények között vette be az Iszlám Állam. Tegnapi hírek szerint ugyanis az iraki vereség oka az volt, hogy a kétnapos harc során a rendőrség és a hadsereg alakulatainak elfogyott a lőszerük. Ez annyira abszurd egy rövidnek számító, stratégiailag kiemelten fontos városért folytatott harc esetében, hogy gyanús, hogy egy korrupt iraki felső vezető van a dolog mögött. 

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke pénteken ígéretet tett rá, hogy Washington növelni fogja az iraki katonai erőknek nyújtott katonai támogatást.