Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Juncker pofon vágta Orbán Viktort

2015.05.22. 19:42 Módosítva: 2015.05.22. 21:31

A RT News videóján látható, ahogy a rigai csúcson Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke köszöntéskor, a kézfogás után lekever egy kisebb pofont Orbán Viktornak poénból.

A felvétel szerint Juncker eléggé szokatlanul viselkedik, és a magyar miniszterelnök nem örül neki. Mielőtt Orbán bejön, Juncker a mellette álló hölgynek, Laimdota Straujuma lett miniszterelnöknek azt mondja: "Jön a diktátor", mire Straujuma kínosan nevetni kezd. Majd Juncker elég erőszakosan taszigálja át Orbánt a másik helyre, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke mellé. Orbán kissé meg is botlik közben, rendkívül kínos jelenetek ezek.

A lényeg még egyszer:

Juncker pofonja diplomáciai körökben rendkívül szokatlan megsértése a protokollnak. Ezt a taslit az sem magyarázza, hogy Jucker egyébként többször nyilvánvalóvá tette, hogy nem kedveli Orbánt.

Az ügyben megkerestük a Miniszterelnökséget, Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke így kommentálta a történteket:

Orbán Viktor pedig "hello Grand Duke"-kal szokta köszönteni Junckert, ez így megy már évek óta. 

"A tegnapi köszöntés után én is sok felháborodott telefonhívást és e-mailt kaptam, hogy ezt talán már mégsem kellene szó nélkül hagyni. Aki azonban ismeri Jean-Claude Juncker személyiségét - Orbán Viktornak hosszú évek óta kifejezetten jó a személyes kapcsolata vele, a jelentős politikai nézetkülönbségek ellenére -, az nagyon nem lepődik meg a gesztusain. Orbán Viktor már korábban is azt nyilatkozta, hogy Juncker nem egy hagyományos, európai plasztikpolitikus" - írta Havasi.

 Az MTI közölt ma Rigából olyan képet is Junckerről, amint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt a nyakkendőjével törölgeti. Valójában csak felajánlotta Ciprasznak a nyakkendőjét, de azt lehet úgy is, hogy kevesebb helyen ér hozzá a politikushoz.

Juncker nem először trollkodik Orbán Viktorral, januárban a fotósok előtti kézfogás után nem engedte el Orbán kezét, hanem mint a kisgyereket a színfalak mögé vezette.

Orbán és Juncker viszonya nem éppen jó, főleg mióta tavaly Orbán elsőként jelezte az EU-tagállamok vezetői közül, hogy nem támogatja Juncker elnökké választását.

Ön szerint elfogadható dolog, amit Juncker tett?  • Vennék
  • Hírek