Bangladesi menekülteket mentett ki a tengerből a mianmari haditengerészet

2015.05.22. 14:14

A nyugat-mianmari Rakhine állam hatóságai közölték pénteken, hogy hat kilométerre a partoktól két hajóra bukkantak a tengeren, közölte az MTI.  Az egyiken 219 ember volt a személyzettel és két bengáli tolmáccsal együtt, a másik pedig üresen sodródott. Tájékoztatásuk szerint mindkét hajó a dél-thaiföldi Ranongból érkezett, és most azt tervezik, hogy visszafordítják őket Thaiföldre.

Mianmari rendőrök egy bangladesi menekülteket szállító halászhajón Rakhine szövetségi államban, Mianmar nyugati partjainál 2015. május 22-én.
Mianmari rendőrök egy bangladesi menekülteket szállító halászhajón Rakhine szövetségi államban, Mianmar nyugati partjainál 2015. május 22-én.
Fotó: Epa

Az elmúlt másfél hétben Mianmarból (egykori nevén Burmából) és Bangladesből menekültek ezrei értek partot Indonéziában, Thaiföldön és Malajziában, vagy mentették ki őket a tengerből. Vélhetően további ezrek hánykolódnak a tengeren, miután a thai hatóságok fellépése után az embercsempészek egyszerűen magukra hagyták utasaikat. Többségük a mianmari Arakán tartomány muszlim rohingja közösségéből való, amely az egyik legsúlyosabban fenyegetett etnikai kisebbség a világon, mások Bangladesből, az őket sújtó szegénység miatt keltek útra. 

A rohingja muszlimok lélekszáma 7-800 ezerre tehető a többségében buddhista vallású, több mint ötvenmilliós Mianmaron belül. Állampolgárságot nem kapnak, így hontalanként, gyakorlatilag jogfosztottként élnek. Csütörtökön az Európai Parlament, pénteken pedig Washington szólította fel Mianmart arra, hogy adjon állampolgárságot a rohingjáknak. Rangun azonban tagadja, hogy elnyomja őket, és hogy ez lenne a térségbeli exodus egyik kiváltó oka, ugyanakkor beleegyezet abba, hogy részt vesz a menekültválság megoldásának szentelt regionális konferencián.

A hét elején az indonéz, a maláj és a thaiföldi külügyminiszter tanácskozásán    megállapodás született    a nemzetközi vizeken heteken óta veszteglő menekültek befogadásáról.  A több ezer mianmari rohingja és bangladesi menekültet Indonézia és Malajzia ideiglenesen befogadja, azzal a feltétellel, hogy nemzetközi szervezetik segítenek az egy éven belüli visszaszállításukban.     Mozgósították a haditengerészetet és a parti őrséget is, hogy felderítsék az Andamán-tengeren csempészhajókon hánykolódó menekülteket, és segítséget nyújtsanak nekik.