Ferenc
11 °C
30 °C

Lecsaptak a bűnöző motoros bandákra a hollandok

2015.05.27. 21:20 Módosítva: 2015.05.27. 21:20

Húsz embert vett őrizetbe és nagy mennyiségű fegyvert foglalt le a holland rendőrség szerdán a Bandidos nevű motoros banda elleni nagyszabású akció keretében az ország délkeleti részében, ahol a hatóságok igyekeznek csillapítani az évek óta egymással rivalizáló bűnbandák között egyre növekvő feszültséget, írja az MTI.

Brabant és Limburg tartomány, valamint a Belgiummal és Németországgal határos térségek 30 településén összesen húsz embert vettek őrizetbe, több mint harminc lakást átkutattak – tudatta közleményben a holland rendőrség és az ügyészség.

A szerdai razzia egy hosszú nyomozás eredménye, amelyet "a motoros banda kiterjedt bűntevékenysége – kábítószer- és fegyverkereskedés –, valamint megfélemlítések" ügyében folytattak.

Fegyverek, drogok, erőszak

A razzia során jelentős mennyiségű fegyvert – közöttük öt vállról indítható rakétát, hat géppisztolyt és több kilogrammnyi lőszert – is lefoglaltak. A nagy mennyiségű fegyver mellett a rendőrök illegális kábítószergyárat, szintetikus drogok gyártásához használt vegyszereket, hamis pénzt, lopott autókat és egy vadkender-ültetvényt is találtak – közölte Gery Veldhuis limburgi rendőrfőnök.

A műveletben mintegy négyszázan – rendőrök, valamint ügyészségi dolgozók – vettek részt.

Limburg tartományban az utóbbi időkben eldurvultak a bandák közötti összecsapások. A Bandidos tavaly vetette meg a lábát Sittard városában, amit a rivális Hells Angels banda igen rossz néven vett. Azóta Limburgban egymást követik a motorosok közötti erőszakos incidensek. Rendőrségi közlések szerint lövöldözések és pokolgépes támadások is voltak.

Ard van der Steur belügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy jogszabályt készítenek elő a magukat törvényen kívül helyező motorosok megfékezésére.

A Bandidos tagjai részt vettek a Texas amerikai szövetségi állambeli Wacóban májusban történt lövöldözésben is, amelynek kilenc halottja volt. A rendőrség akkor mintegy 170 motorost vett őrizetbe a Bandidos és a texasi Cossacks soraiból.

Egyelőre nem tudni, hogy a szerdai hollandiai razziának volt-e köze a texasi lövöldözéshez.