Legalább 45 civil halt meg Szíriában egy hordóbombás támadásban

2015.05.30. 13:46

Szíriai emigráns források szerint legalább 45 civil, köztük számos nő és gyermek halt meg szombaton azokban az újabb hordóbombás légicsapásokban, amelyeket Aleppó városa ellen hajtott végre a szíriai kormány légiereje, írja az MTI.

A harci helikopterek az évek óta megosztott észak-szíriai nagyváros két olyan negyedét bombázták, amely az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, illetve szíriai lázadók ellenőrzése alatt áll - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport.

A helyi orvosi és lázadó forrásokból tájékozódó, londoni központú emigráns szervezet úgy tudja, hogy a légicsapásoknak több tucatnyi sebesültje is van.

Az Aleppó keleti részén lévő Al-Saar negyedben tucatnyian haltak meg, köztük egy család nyolc tagja. Az áldozatok között három gyerek és négy nő volt. Al-Bab negyedben pedig, ahol a legnagyobb forgalom idején egy piacon csapódtak be a kormányerők helikopterei által ledobott hordóbombák, 33 ember esett áldozatul a brutális támadásnak - közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója, aki szerint további 19 embert eltűntként keresnek még a romok között.

A hordóbombák alkalmazását számos jogvédő szervezet ítélte már el, hangsúlyozva, hogy különösen kegyetlen és nagy pusztítást végző fegyverről van szó. Aleppó lázadók kezén lévő szektoraira 2013 óta rendszeresen dobnak le a damaszkuszi rezsim erői nagy olajos hordókból, gáz- vagy víztartályokból készített bombákat, amelyeket robbanóanyagokkal és vashulladékkal töltenek meg.