Emma
9 °C
26 °C

Juncker: A diktátorozás a barátság jele

2015.06.01. 10:47

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint a halálbüntetés magyarországi bevezetése válóok lenne, írja az MTI egy hétfői német lapinterjú alapján.

Juncker a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelent interjúban − amely elsősorban a görögországi államadósság-válság kezeléséről szól − a halálbüntetés körüli vitával kapcsolatban kijelentette:

Ha Magyarország bevezetné a halálbüntetést, akkor az válóok lenne. Válóok! Politikai alapelveimhez tartozik, hogy nem lehet halálbüntetés. Nincs helye az Európai Unióban annak, aki bevezeti a halálbüntetést.

A lapnak arra a felvetésére, hogy meglehetősen disszonáns, hogy Juncker nemrégiben diktátornak szólította Orbán Viktort, aki pedig őrültségnek nevezte a Juncker által a migránsok tagállami elhelyezésére javasolt kvótát, az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény vezetője azt mondta, hogy két éve diktátornak szólítja Orbán Viktort, és ez "a barátság jele".

Hozzátette, hogy a magyar kormányfő "sajnos" nincs egyedül a bizottság menekültügyi javaslatának bírálatával, "szóválasztása" pedig mutatja, hogy "nem ismeri ki magát az ideggyógyászatban és a pszichológiában, de ezt nem is lehet mindenkitől elvárni".