György
14 °C
24 °C

A magyarok viszonylag keveset drogoznak

2015.06.04. 14:17

Magyarország az Európai Unió kábítószerrel kevésbé fertőzött tagállamai közé tartozik - derül ki a EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) éves jelentéséből, amelyet csütörtökön ismertettek Lisszabonban, írja az MTI.

A jelentésből kiderül, Magyarországon a 15-64 évesek 8,5 százaléka él a legnépszerűbb drognak számító kannabisszal, miközben Franciaországban például a lakosság 41 százaléka marihuánafogyasztó.

A kutatás szerint míg Nagy-Britanniában ezer ember közül nyolc használ valamilyen ópiumszármazékot, például heroint, addig Magyarországon 0,4-0,5 ez az érték. A kokainhasználatban, éllovas Spanyolországban a 15 és 64 év közötti lakosság 10,3 százaléka kokainfogyasztó, Magyarországon a hasonló korúak 0,9 százaléka. Ugyanakkor Magyarországon komoly gondot okoz a szintetikus drogok intravénás fogyasztása, áll a jelentésben.

Magyarországon egymillió lakosra 4,6 drog által okozott halálozás jut, Észtországban ez az arány egymillió lakosra számítva 126.

Az elmúlt évben 101 új, nem ellenőrzött pszichoaktív anyagot jelentettek be, amivel már 450 fölé emelkedett az új regisztrált szerek száma, s ez komolyan próbára teszi az EU ellenőrző rendszereit; ebben a helyzetben új közösségi szabályozást készítenek elő.

Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója a 2013-as adatok alapján készült jelentést ismertetve hangsúlyozta, hogy miközben az új pszichoaktív anyagok egyre súlyosabb kihívást jelentenek a unió számára, a heroin mindinkább visszaszorul, kereskedelme stagnál. Az EU-ban lefoglalt heroin mennyisége 2013-ban (5,6 tonna) az utóbbi tíz év egyik legalacsonyabb értéke volt.

A 28 EU-tagállam, valamint Norvégia és Törökország helyzetét vizsgáló jelentés szerint Európában változatlanul a kannabisz számít a legszélesebb körben fogyasztott tiltott kábítószernek: 19,3 millió felnőtt (15-64 éves) jelezte, hogy az elmúlt évben használta. Miközben a felnőtt lakosság 1 százalékára tehető az anyagot napi szinten használók aránya, ez a szer adja a bűnügyi lefoglalások számának 80 százalékát.

Az EMDCCA korai jelzőrendszere eddig több mint 130, a kannabisz legális helyettesítőjeként árusított szintetikus kannabinoidot azonosított, amelyek használata egyebek közt vesekárosodással, a légzőszervek, illetve a szív- és érrendszer károsodásával jár - fűzik hozzá.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra is, hogy az Európában leggyakrabban használt tiltott kábítószerek erőssége és tisztasága jelentősen nőtt, így a szerhasználók - tudatosan vagy akaratlanul - erősebb termékeket fogyaszthatnak.